(VIDEO) 140 pacientë presin transplantin e veshkës, rreth 15 për transplantin e zemrës

(VIDEO) 140 pacientë presin transplantin e veshkës, rreth 15 për transplantin e zemrës

Në vendin tonë 140 pacientë presin transplantin e veshkës, rreth 15 për transplant zemre dhe rreth 14 për mëlçi. Sipas autoriteteve personel mjekësor ka, por duhet të edukohen më shumë ekipe dhe duhet të punohet edhe për rritjen e ndërgjegjësimit për dhurimin e organeve, ndonëse në këtë drejtim është bërë progres në periudhën e kaluar.

Koordinatorja kombëtare e transplanteve Maja Mojsova-Mijovska për MIA-n ka deklaruar se është e kënaqur me progresin që është bërë, por statistikisht, krahasuar me vendet evropiane, kur bëhet fjalë për dhurimin e organeve, thotë se vendi ynë është ende në nivel të ulët.

Maja Mojsova-Mijovska, Koordinatore kombëtare e transplanteve

“Nëse krahasohemi me Evropën, ende jemi në nivel të ulët. Ne kemi vetëm një foshnje që e kemi lindur, rritur, pra ende nuk është e pavarur. Ne kemi nevojë për një sistem dhe në përgjithësi projekti që tani do të punojmë së bashku me Bashkimin Evropian është në nivel arsimor, një fushatë veçanërisht për personelin shëndetësor, sepse numri i personelit shëndetësor që punon me këtë problematikë është vërtet i vogël”.

Procesi i transplantimit nga një donator i vdekur në Maqedoninë e Veriut filloi në vitin 2015, pas ndryshimeve ligjore të miratuara që përcaktojnë këtë çështje.

Për një periudhë tre vjeçare, 19 familje kanë dhënë pëlqimin për dhurim dhe janë transplantuar 67 organe, përkatësisht 34 veshka, tre mëlçi, nëntë zemra dhe 20 inde kockore.

Progresi më i madh është bërë në vitin 2020 me fillimin e transplantimit të shumë organeve, ose transplantimit të shumë organeve nga një donator i vetëm. Atë vit u krye transplanti i parë i zemrës, vitin  tjetër u kryen transplantet e para të indit kockor dhe vitin e kaluar, 2022, për herë të parë u krye transplanti i mëlçisë.

Emine Ismaili /SHENJA/

MARKETING