. OPINION/ANALIZË Archives - TV SHENJA

OPINION/ANALIZË Archive

Statistët ballkanikë të Janshës

Idetë për Serbinë e Madhe, Shqipërinë e Madhe, një Kroaci disi më të madhe dhe shpërbërjen e Bosnje e Hercegovinës, janë joreale, por paralajmëruese. Në politikë asgjë nuk është e rastësishme. Etno-nacionalistët europianë janë duke punuar në projektin e tyre okult. Shkruan: …

Tregim i sajuar për “Bosnjën e Madhe”

Njerëz inekzistentë në një letër inekzistente nga një adresë të panjohur, gjoja se e kanë dërguar letrën në të cilën është hartuar ndarja e Ballkanit Perëndimor. Një pjesë të Bosnjë e Hercegovinës ia bashkëngjisin Serbisë, një pjesë Kroacisë, ndërsa Kosova i bashkëngjitet …

Komshiqi, non-paperi, gënjeshtra dhe respiratorët

Sa herë janë shprehur për rrezikshmërinë e Bosnjë e Hercegovinës, ndërsa asnjëherë për aferën “Respiratorët”, për pacientët e vdekur në Qendrën Klinike ose për vaksinat e pranuara. Shkruan: Fadil MANDAL, Sarajevë Së pari mediat pranë OSA-s (shërbimi inteligjent i Bosnjës) dhe personave …

Non-paper-ët si kërcënim për fatin e popujve

Dilema e parë që shfaqën këto non-paper-ë është ajo mbi idenë e multietnicitetit, ndërtimit të shoqërisë multietnike. Pas një investimi kaq të gjatë të palëve të dyta dhe të treta në procesin e paqes, pas disa trazirave dhe humbjeve të mëdha në …

Parantezë gjeopolitike e non-paper-ëve dhe shqiptarët

Lëvizjet gjeopolitike, po edhe gjeostrategjike, në Ballkanin Perëndimor, historikisht, dhe tash posaçërisht, e kanë prekur dhe e prekin, rrotullohen vazhdimisht rreth saj, edhe gjeopolitikën e kombit shqiptar, të institucionalizuar tash në dy etnitete shtetërore të pavarura, Shqipërinë dhe Kosovën, dhe është e …

Zgjidhjet “e mira” nuk janë përherë ideale

Modeli i shoqërive multietnike, gjithsesi, mbetet alternativa më realiste. Ndoshta kërkon më shumë harmonizim kushtetues sipas realitetit, ndoshta kërkon më shumë mjete buxhetore, sepse edhe realizimi i disa të drejtave (siç është përdorimi i gjuhëve) është i shtrenjtë, por është i drejtë …

Biznesi me “non-papers”

Pasi vendet fqinjë këto ndërrime nuk do t’i pranojnë dhe janë formuar shtete të reja me popullsi të përzier, non-papers-i slloven dhe të tjerët nuk i përmbushin kriteret për të qenë në tavolinën e bisedimeve serbo-kosovare, pasi nuk janë gjithëpërfshirëse dhe fokusohen …

Moratorium për bisedime me BE!

Diskutimet që tani bëhen në Komitetin e Kongresit Amerikan për Politikë të Jashtme lidhur me Ballkanin Perëndimor dëshmojnë se rajoni papritur është kthyer në fokusin e administratës së Xho Bajdenit dhe Kamala Harrisit, si një dyshe e gatshme për të rivendosur vlerat …