Pentagoni publikon raportin: Kina ka zgjeruar ndjeshëm arsenalin bërthamor

Pentagoni publikon raportin: Kina ka zgjeruar ndjeshëm arsenalin bërthamor

Kina ka zgjeruar ndjeshëm rezervat e saj bërthamore gjatë vitit të kaluar dhe tani po mban rreth 500 koka operative, kanë thënë SHBA. Një raport vjetor i lëshuar nga Pentagoni tha gjithashtu se Pekini shpresonte të dyfishonte arsenalin e tij në mbi 1000 koka luftarake deri në vitin 2030.

Ajo tha se Kina mbeti e përkushtuar ndaj një politike bërthamore “jo-goditje të parë”. Ndërsa raporti thoshte se rritja tejkaloi parashikimet, stoku i Kinës është ende i vogël nga ato të Rusisë dhe SHBA-së.

Rusia ka një arsenal bërthamor prej rreth 5,889 kokash dhe SHBA mund të nxjerrë 5,244, sipas Institutit të pavarur Ndërkombëtar të Kërkimit të Paqes në Stokholm. Në vitin 2021, Departamenti Amerikan i Mbrojtjes vlerësoi se Kina kishte rreth 400 koka luftarake.

Presidenti Xi Jinping ka deklaruar se Kina do të krijojë një “ushtri të klasit botëror” deri në vitin 2049. Që kur erdhi në pushtet në 2012, ai ka kërkuar të modernizojë forcat e armatosura të vendit raporton BBC.

 

Raporti i Pentagonit i së enjtes tha se përpjekjet e Kinës për të forcuar arsenalin e saj bërthamor do të “zbusë përpjekjet e mëparshme si në shkallë ashtu edhe në kompleksitet”.
Zyrtarët amerikanë thanë se Pekini ndoshta kishte përfunduar ndërtimin e tre grupimeve të reja të vendeve të raketave në vitin 2022. Këto fusha përfshijnë të paktën 300 kapanone të reja të raketave balistike ndërkontinentale (ICBM), thuhet në raport.

 

 

MARKETING