SHBA mbetet në qëndrimin se akuzat për gjenocid kundër Izraelit janë “të pabaza”

SHBA mbetet në qëndrimin se akuzat për gjenocid kundër Izraelit janë “të pabaza”

SHBA mbetet në qëndrimin se akuzat për gjenocid kundër Izraelit janë “të pabaza”, edhe pasi Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë (GJND) dha një vendim të përkohshëm që lejoi që rasti të vazhdojë, raporton Anadolu.

Një zëdhënës i Departamentit të Shtetit tha se SHBA-ja njeh “rolin jetik të GJND-së në zgjidhjen paqësore të mosmarrëveshjeve”, duke pohuar se administrata amerikane “e ka bërë të qartë vazhdimisht se Izraeli duhet të marrë të gjitha hapat e mundshëm për të minimizuar dëmtimin e civilëve, për të rritur rrjedhën e ndihmës humanitare dhe për të adresuar retorikën e çnjerëzorimit”.

“Ne vazhdojmë të besojmë se pretendimet për gjenocid janë të pabaza dhe theksojmë se gjykata nuk bëri një konkluzion për gjenocidin, apo nuk bëri thirrje për një armëpushim në vendimin e saj dhe se ajo bëri thirrje për lirimin e menjëhershëm të pakushtëzuar të të gjithë pengjeve të mbajtura nga Hamasi”, tha zëdhënësi në deklaratë, duke iu përgjigjur pyetjeve të Anadolu-t.

“Vendimi i gjykatës është gjithashtu në përputhje me pikëpamjen tonë se Izraeli ka të drejtë të ndërmarrë veprime për të siguruar që sulmet terroriste të 7 tetorit të mos përsëriten, në përputhje me ligjin ndërkombëtar”, shtuan ata.

SHBA do të vazhdojë të monitorojë procedurat e gjykatës ndërsa vazhdon rasti.

Gjykata urdhëroi Izraelin të merrte “të gjitha masat brenda fuqisë së tij” për të parandaluar aktet e gjenocidit në Gaza, por dështoi të urdhërojë armëpushim.

Afrika e Jugut paraqiti rastin e gjenocidit kundër Izraelit në GJND në fund të muajit të kaluar dhe i kërkoi asaj të jepte masa urgjente për t’i dhënë fund gjakderdhjes në Gaza, ku më shumë se 26 mijë palestinezë janë vrarë që nga 7 tetori. Shumica dërrmuese e të vdekurve të konfirmuar, afërsisht dy të tretat, kanë qenë gra dhe fëmijë.

Mijëra të tjerë supozohen të vdekur nën rrënoja pasi lufta e Izraelit shkatërroi një pjesë të gjerë të enklavës bregdetare.

“Të paktën disa nga veprimet dhe mosveprimet e pretenduara nga Afrika e Jugut se janë kryer nga Izraeli në Gaza duket se janë në gjendje të bien brenda dispozitave të Konventës (së Gjenocidit)”, thanë gjyqtarët.

Konventa e Gjenocidit e vitit 1948 e përkufizon gjenocidin si “akte të kryera me qëllim për të shkatërruar, tërësisht ose pjesërisht, një grup kombëtar, etnik, racor ose fetar”.

Aktet e gjenocidit përfshijnë vrasjen e anëtarëve të grupit, shkaktimin e lëndimeve të rënda trupore ose mendore për anëtarët e grupit dhe shkaktimin e qëllimshëm të kushteve të jetës që llogariten të sjellin shkatërrimin e plotë ose pjesërisht të grupit.

Lidhur me bllokimin e ndihmës dhe shërbimeve humanitare, gjykata me bazë në Hagë tha se Izraeli “duhet të marrë masa të menjëhershme dhe efektive për të mundësuar ofrimin e shërbimeve bazë të nevojshme urgjentisht dhe ndihmës humanitare për të adresuar kushtet e pafavorshme të jetës me të cilat përballen palestinezët në Rripin e Gazës”.

Izraeli ka mohuar prej kohësh akuzat për gjenocid në lidhje me luftën e tij në Gaza, ndërsa Hamasi përshëndeti vendimin e përkohshëm, duke i kërkuar komunitetit ndërkombëtar ta detyrojë Izraelin ta zbatojë vendimin.

MARKETING