Një vit nga sulmi ndaj KFOR-it në Zveçan: Autorët duhet të mbahen përgjegjës

Një vit nga sulmi ndaj KFOR-it në Zveçan: Autorët duhet të mbahen përgjegjës

93 pjesëtarë të KFOR-it, disa prej tyre rëndë, ishin plagosur një vit më parë në Zveçan, gjatë protestave të dhunshme të organizuar nga serbët për të kundërshtuar në atë marrjen e detyrave të kryetarëve të zgjedhur.

Këto sulme edhe sot forcat paqëruajtëse të NATO-s, i quajnë të papranueshme.

KFOR, thekson se sulmet ishin krejtësisht të paprovokuara.

Lidhur me këto sulme ka folur komandanti Ozkan Ulutash.

Ai tha se nderon sakrificën e ushtarëve që vunë në rrezik jetën e tyre në mbrojtje të qytetarëve të Kosovës.

“Sot, ne nderojmë shërbimet dhe sakrificat e bashkëluftëtarëve tanë, të cilët vunë jetën në vijën e tyre për të kryer detyrat e tyre për të gjitha komunitetet që jetojnë në Kosovë, në përputhje me mandatin e gjatë të misionit tonë në OKB. Guximi i tyre ndihmoi në stabilizimin e situatës në zonë dhe parandalimin e një përshkallëzimi të mëtejshëm të dhunës”, tha ai.

NATO pohon se faktet duhet të vërtetohen dhe autorët duhet të mbahen përgjegjës.

Pas dhunës, NATO ka dislokuar rreth 1 mijë paqeruajtës shtesë dhe forca të blinduara më të rënda në Kosovë. Ne kemi rritur praninë e KFOR-it në veri të Kosovës dhe kemi trefishuar numrin e patrullave, duke përfshirë edhe përgjatë vijës kufitare administrative.

Ky ka qenë përforcimi më i madh i kontingjentit tonë në Kosovë në një dekadë; dhe kjo tregon se NATO është e gatshme të ruajë paqen.

“Angazhimi ynë për të kontribuar për sigurinë e qëndrueshme në mbarë Kosovën dhe për stabilitetin rajonal është i palëkundur. KFOR-i vazhdon të ndërmarrë të gjitha veprimet e nevojshme për të ruajtur një mjedis të sigurt dhe të sigurt, në përputhje me mandatin e tij sipas Rezolutës 1244 të Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara të vitit 1999, në çdo kohë dhe në mënyrë të paanshme, për të mirën e të gjitha komuniteteve që jetojnë në Kosovë,” tha i pari i KFOR-it.

MARKETING