‘Bota në fokus’: Si Izraeli shkatërroi aftësinë e Gazës për të ushqyer veten!

‘Bota në fokus’: Si Izraeli shkatërroi aftësinë e Gazës për të ushqyer veten!

-Në fillim të verës, fushat e Gazës zakonisht shpërthejnë me të korra që piqen dhe fruta të të gjitha ngjyrave, aromave dhe madhësive.

-Por, gati nëntë muaj pas luftës së Izraelit kundër Gazës, të korrat e bollshme i kanë lënë vendin shkatërrimit dhe një krize të tmerrshme humanitare.

-Një raport i OKB-së thotë se 96 për qind e popullsisë së Gazës është në pasiguri ushqimore dhe një në pesë palestinezë, ose rreth 495,000 njerëz, po përballet me urinë.

-Në Beit Lahiya, dikur e njohur për luleshtrydhet e shëndosha dhe me lëng që vendasit i quanin me dashuri “ari i kuq”, buldozerët dhe makineritë e rënda izraelite kanë rrafshuar sistematikisht fushat, duke i kthyer ato në papastërti.

-Në jug të qytetit të Gazës është Zeitoun, një lagje e quajtur sipas fjalës arabe që do të thotë ulliri. Imazhet satelitore para dhe pas tregojnë Zeitunin jugor ku pothuajse çdo pjesë e fundit e gjelbërimit është fshirë.

-Khan Younis në jug dikur prodhonte pjesën më të madhe të agrumeve të Gazës, duke përfshirë portokall dhe grejpfrut.

-Në vitin 2022, fermerët e Gazës eksportuan prodhime me vlerë 44.6 milionë dollarë, sipas Ministrisë Palestineze të Bujqësisë, por bllokadat izraelite kufizuan shitjet në disa vende fqinje.

-Gaza ka dëshmuar një shkatërrim pothuajse të plotë të aktivitetit ekonomik në të gjithë sektorët.

-Vlerësimi i fundit i UNDP-së thotë se rindërtimi i pasluftës në Gaza do të kushtojë rreth 50 miliardë dollarë dhe mund të zgjasë deri në 80 vjet përpara se Gaza të rindërtohet plotësisht.

Avdi Bakiju /SHENJA/

MARKETING