TV Alfa ushtron trysni ndaj ASHMAA

TV Alfa ushtron trysni ndaj ASHMAA

Agjencia për Shërbime Mediatike Audio dhe Audiovizuele ka reaguar ashpër ndaj tentativës së TV Alfa për të bërë presion mbi organin rregullator duke publikuar informacione dashakeqe. Gjegjësisht, në edicionin e emisionit “Fli nëse mundesh”, premierë në mbrëmjen e 16 prillit 2024, gazetari Goran Momirovski ndër të tjera pohoi se Agjencia:

ndërhyn në politikën editoriale të TV Alfa dhe

ai kërcënon joformalisht TV Alfa se mund të mbyllet nëse nuk ka “një lloj ekuilibri që është shumë subjektiv”.

 

Që nga fillimi i fushatës zgjedhore për zgjedhjet presidenciale, punonjës të Tv Alfa i janë drejtuar disa herë Agjencisë për zbardhjen e dispozitave të Kodit Zgjedhor. Pavarësisht se Kodi për detyrimin për raportim të balancuar prej vitesh nuk është ndryshuar dhe media TV Alfa ka mbuluar çdo cikël zgjedhor, Agjencia i përgjigjet në kohë çdo kërkese të televizionit duke sqaruar dispozitat ligjore. Sigurisht që çdo transmetues duhet të marrë një vendim të pavarur editorial dhe këtë e thekson rregullatori në çdo komunikim me median.

TV Alfa në disa raste është ankuar se LSDM dhe përfaqësuesit e kësaj partie në pushtet refuzojnë të jenë mysafirë në programet e saj. Agjencia i kujtoi televizionit se janë 7 kandidatë që marrin pjesë në zgjedhjet presidenciale dhe 17 parti/koalicione në zgjedhjet parlamentare, dhe duke pasur parasysh këtë, mund të arrijë një ekuilibër në pasqyrimin e fushatës nëse cakton kohë të barabartë informimi për e para, dhe raporton për të dytën proporcionalisht, sipas numrit në listat e konfirmuara të kandidatëve.

 

Në të njëjtën kohë, TV Alfa qëllimisht mashtron publikun se kriteri – sipas të cilit transmetuesit nuk do t’i rinovohet licenca e transmetimit nëse nuk raporton në mënyrë të balancuar gjatë një procesi zgjedhor, rrjedh nga Agjencia. Kjo nuk është aspak e vërtetë sepse është kriter i paraparë në Ligjin për Shërbime Mediale Audio dhe Audiovizuele.

Fatkeqësisht, TV Alfa zgjodhi të shkelë standardet profesionale gazetareske dhe të publikojë informacione keqdashëse, që është një nga format më të këqija të manipulimit të informacionit, sepse është krijuar me qëllimin e qartë për të dëmtuar dikë, në rastin konkret – Agjencinë.

MARKETING