Sipas BBC, më shumë se 1000 ushtarë rus janë vrarë në Ukrainë

Sipas BBC, më shumë se 1000 ushtarë rus janë vrarë në Ukrainë

BBC (media ruse) dhe portali rus mediazona arritën të identifikojnë emrat e më shumë se 1000 ushtarëve të vrarë në Ukrainë.

Kanë kaluar gjithsej katër muaj nga fillimi i rekrutimit në Rusi. Trupat e para u dërguan në vijën e parë pas 3-7 ditësh përgatitje. Shumë prej tyre u stërvitën sipas një specialiteti luftarak ushtarak, por në front u kërkua të shërbenin në një specialitet tjetër, thekson botimi.

Emrat e 1082 ushtarakëve të rënë u identifikuan në bazë të burimeve të hapura, nga raportimet nga autoritetet dhe mediat lokale, si dhe nga të dhënat e postimeve në mediat sociale nga të afërmit e tyre dhe informacione nga varrezat. Gazetarët investigativë të dy mediave theksojnë se numri i viktimave mund të jetë më i lartë.

Sipas BBC, 40% e të gjithë rekrutëve, vdekja e të cilëve mund të konfirmohej, u vranë pas 1 janarit 2023. Mes tyre janë 109 ushtarë që u vranë natën e Vitit të Ri në Makeyevka në rajonin e Donetsk. Në këtë bilanc janë 20 persona ma shumë se numri i publikuar nga Ministria ruse e Mbrojtjes.

Gjithashtu 49 rekrutët vdiqën në zyrat e rekrutimit dhe njësitë ushtarake që ishin paraqitur në territorin e Rusisë, pa arritur kurrë në zonën e armiqësive.

Në përgjithësi, sipas informacionit të mbledhur nga BBC dhe faqja e internetit Mediazona, deri më 12 shkurt, 14,093 ushtarakë rusë ishin vrarë në Ukrainë. Autorët e të dhënave theksojnë se në kohën e raportit përkatës për numrin e rusëve të vrarë në Ukrainë, i cili u bë publik më 27 janar, listës së të vdekurve iu shtuan 1555 persona, shifër kjo që përbën rritjen më të madhe në të gjithë vendin prej fillimit të luftës.

Faqja e internetit Mediazona publikon statistika të detajuara për llojin e trupave, sipas rajoneve nga janë vrarë ushtarët dhe detaje të tjera.