Rusia e gatshme vetëm të zgjasë marrëveshjen e grurit për 60 ditë

Rusia e gatshme vetëm të zgjasë marrëveshjen e grurit për 60 ditë

Rusia ka deklaruar se është e gatshme të pranojë një zgjatje të një marrëveshjeje kryesore të eksportit të drithërave që ka ndihmuar në uljen e çmimeve globale të ushqimit në mes të luftës me Ukrainën – por vetëm për 60 ditë.

Kombet e Bashkuara dhe Turqia ndërmjetësuan një marrëveshje midis dy vendeve ndërluftuese në korrik që i lejon Ukrainës të transportojë ushqime dhe plehra nga tre nga portet e saj të Detit të Zi.

Marrëveshja 120-ditore, e cila ndihmoi në largimin e një pjese të goditjes nga rritja e çmimeve globale të ushqimeve, u rinovua nëntorin e kaluar.

Kjo zgjatje skadon të shtunën dhe një tjetër zgjatje 120-ditore ishte në tryezë.

Megjithatë, Kremlini po pret për ndryshime në mënyrën se si po funksionon marrëveshja.

Moska ka qenë e frustruar që një marrëveshje paralele për të lejuar eksportet e ushqimit dhe plehrave ruse, të cilat përdoren në të gjithë globin, ka rezultuar vetëm në daljen e një rrjedhjeje të plehrave ruse dhe pa fare drithë ruse.

Pas bisedimeve të së hënës në Gjenevë, një delegacion rus tha: “Biseda gjithëpërfshirëse dhe e sinqertë ka konfirmuar edhe një herë se ndërsa eksporti tregtar i produkteve ukrainase kryhet me një ritëm të qëndrueshëm, duke sjellë fitime të konsiderueshme në Kiev, kufizimet ndaj eksportuesve rusë bujqësorë janë ende në vend”.

Sasia e grurit që largohet nga Ukraina ka rënë edhe pse marrëveshja funksionon për të mbajtur rrjedhjen e ushqimit.

Megjithëse marrëveshja e grurit ndihmoi në stabilizimin e çmimeve globale të ushqimeve, ka ende shqetësime për ndikimin në çmimet e kufizimeve të mundshme tregtare dhe motit, veçanërisht valët e të nxehtit.