Protestuan në Kinë kundër masave Covid, që nga nëntori të zhdukur

Protestuan në Kinë kundër masave Covid, që nga nëntori të zhdukur

Ndërsa Kina shpall fitoren mbi pandeminë, protestat historike në nëntor, të cilat shënuan fundin e rregullave zero-Covid kanë filluar të zbehen nga kujtesa.
Por ndërsa vendi vazhdoi përpara, shumë nga ata që morën pjesë në demonstrata u zhdukën.

Mijëra u mblodhën kundër politikave kufizuese Covid duke mbajtur fletët e bardha bosh në errësirë. Ishte një shfaqje e rrallë kritike ndaj Partisë Komuniste Kineze në pushtet dhe liderit të saj Xi Jinping.
Policia bëri disa arrestime në atë kohë. Tani, muaj më pas, shumë prej atyre protestuesve janë në paraburgim nga policia, thonë aktivistët kinezë, me një grup që vlerëson se ka pasur më shumë se 100 arrestime.

Grupet ndërkombëtare të të drejtave dhe universitetet e huaja kanë kërkuar lirimin e tyre. Dhe grupet e aktivistëve kanë publikuar lista me emrat e të arrestuarve të dyshuar. Këtu përfshihen ata që protestuan në Pekin si dhe qytete të tjera si Shangai, Guangzhou dhe Nanjing.

BBC ka mundur të verifikojë emrat e 12 personave të arrestuar në Pekin.

Të paktën pesë prej tyre janë liruar me kusht. Mes atyre që janë ende në paraburgim, katër gra – Cao Zhixin, Li Siqi, Li Yuanjing dhe Zhai Dengrui – janë arrestuar zyrtarisht për “zgjedhjen e grindjeve dhe provokimin e telasheve”. Kjo është një akuzë shumë e paqartë që mbart një dënim maksimal prej pesë vjetësh dhe një për të cilën kritikët thonë se përdoret shpesh për të mbytur mospajtimin.

Shumë nga të arrestuarit janë të arsimuar mirë – disa kanë ndjekur universitetet në MB dhe SHBA – dhe përfshijnë shkrimtarë, gazetarë, një muzikant, një mësues dhe një profesionist të industrisë financiare. Shumica e të burgosurve të Pekinit ishin pjesë e një rrjeti të lirë miqsh që ndanin një dashuri për artin dhe shpesh takoheshin në klube librash, shfaqje filmash dhe diskutime.

“Ata nuk u përplasën me policinë apo shprehën opinione radikale. Kështu që ata nuk menduan se ishte serioze”, tha njëri prej miqve.

Është e paqartë se çfarë e çoi policinë drejt këtij grupi të caktuar miqsh, por ata thuhet se kanë gjurmuar protestuesit duke përdorur kamera vëzhgimi dhe softuer të njohjes së fytyrës dhe kanë kontrolluar telefonat e të arrestuarve.

Universiteti i Çikagos dhe Universiteti i Uellsit të Ri Jugor (UNSW) gjithashtu konfirmuan se ish-studentët e tyre ishin arrestuar. Human Rights Watch tha se incidenti tregoi se “të rinjtë në Kinë po paguajnë një çmim të rëndë për guximin të flasin për lirinë dhe të drejtat e njeriut”, duke shtuar se autoritetet kineze kanë kërcënuar avokatët dhe miqtë që janë përpjekur të mbështesin të arrestuarit.