OKB i tërheq vëmendjen Ministrisë ukrainase të Mbrojtjes: Vrasjet e robërve rusë nuk justifikohen sipas ligjit ndërkombëtar

OKB i tërheq vëmendjen Ministrisë ukrainase të Mbrojtjes: Vrasjet e robërve rusë nuk justifikohen sipas ligjit ndërkombëtar

Zyra e Komisionerit të Lartë të OKB-së për të Drejtat e Njeriut (OHCHR) i shprehu shqetësimet e saj Ministrisë së Mbrojtjes së Ukrainës për keqtrajtimin e robërve rusë, duke përfshirë vrasjen e tyre, tha të premten për TASS zëdhënësja e OHCHR Marta Hurtado.

Ajo vuri në dukje se komisioni i OKB-së për monitorimin e të drejtave të njeriut në Ukrainë “dokumenton dhe raporton shkeljet e ligjit ndërkombëtar humanitar nga të gjitha palët”.

“Ne kemi ngritur shqetësime në lidhje me trajtimin e të burgosurve të luftës, duke përfshirë vrasjet e dyshuara të të burgosurve nga Forcat e Armatosura të Ukrainës, me Ministrinë e Mbrojtjes së Ukrainës,” tha Hurtado.

Zëdhënësja nënvizoi se OHCHR i konsideron autentike pamjet video të ekzekutimit të robërve rusë që janë publikuar në internet.

 

 

“Ne jemi të vetëdijshëm për këtë video dhe besojmë se është autentike”, tha Hurtado.

“Ne jemi gjithashtu në dijeni për një video tjetër që është shfaqur në platformat e mediave sociale e cila përfshin pamje shtesë të incidentit origjinal dhe gjithashtu duket se tregon një ushtar ukrainas duke rrëfyer vrasjen dhe duke u përpjekur ta justifikojë atë duke pretenduar se viktimat refuzuan të dorëzoheshin ose se ata ishin pjesë e kontraktorëve ushtarakë dhe të sigurisë të Grupit Wagner që luftonin në emër të Federatës Ruse”, vazhdoi zëdhënësja.

“Këto pretendime nuk japin justifikim për veprimet e ushtarëve sipas ligjit ndërkombëtar humanitar.”