Në Shkup u promovua libri “Romani dhe gjeografia”

Në Shkup u promovua libri “Romani dhe gjeografia”

Në Shkup, kryeqyteti i Maqedonisë së Veriut, u mbajtë program promovues për librin e autores turke Necla Dursun “Romani dhe gjeografia – Leximi i Ballkanit me letërsi”.

Programi promovues e organizuar nën ambientet e Institutit “Yunus Emre” në Shkup, u bë organizimin promovues për librin e Necla Dursun “Romani dhe gjeografia – Leximi i Ballkanit me letërsi” u promovua nga vet autorja Necla Dursun dhe intelektuali i mirënjohur shqiptar Kim Mehmeti, nën moderimin e poetes dhe shkrimtares shkupjane Leyla Şerif Emin, në Institutin Yunus Emre në Shkup.

Në deklaratën e saj për TİMEBALKAN para takimit prezantues, shkrimtarja Necla Dursun tha se ishte e lumtur që ishte në Shkup.

Duke shprehur mirënjohjen e saj për ata që kontribuan në përgatitjen e programit, znj. Dursun tha: “Dëshiroj të falënderoj Institutin “Yunus Emre” që më ftoi dhe të jem pjesëmarrëse si autore e librit në fjalë. Dëshiroj të falënderoj znj. Leyla Şerif Emin për rolin e moderatores sonë. Më pas dua të falënderoj shumë edhe z. Kim Mehmetin. Unë kam shkruar për z. Kimin edhe në librin tim, kam vlerësuar librat “Pusi” dhe “Lypsiqarët e Shkupit”. Diskutova bisedën ndërdisiplinore mes romanit dhe gjeografisë dhe lidhjen e tyre me njëri-tjetrin. Derisa vlerësoja librat e tij në këtë kuptim, nuk mund ta imagjinoja që një ditë do ta intervistoja këtu. Kjo është arsyeja pse jam shumë e lumtur që e shoh atë këtu në promovimin e librit tim. Ai erdhi dhe nuk na zhgënjeu, faleminderit”, u shpreh autorja Necla Dursun.

Duke thënë se është fëmijë i një familjeje të emigruar nga Koçagjiku, Dursun tha: “Unë jetoj në tokën e të parëve të mi dhe këtu i konsideroj të gjithë si të afërm përderisa flasim të njëjtën gjuhë. “Në këtë ditë kur ujërat rrjedhin në turqisht dhe ne erdhëm nga Turqia në Maqedoni, dua t’i falënderoj shumë që na pritën këtu pa u ndjerë të huaj pasi të gjithë jemi një”, përfundoi Dursun.
Edhe autori Kim Mehmeti u shpreh se libri i zonjës Necla është shumë i rëndësishëm për letërsinë në përgjithësi.

“Këto libra shërbejnë edhe si një lloj urë lidhëse mes kulturave tona, kulturës turke, kulturës shqiptare, kulturës boshnjake. Librat na afrojnë të gjithëve pa dallime edhe në letërsi”, përfundoi shkrimtari i mirënjohur shqiptar, Kim Mehmeti.

Shkrimtarja shkupjane, Leyla Şerif Emin, tha se ishte kënaqësi të moderoja prezantimin e librit të znj. Necla Dursun “Romani dhe gjeografi – Letërsia në gjuhën e Ballkanit”.

Duke kujtuar se në libër ka dy vepra të Kim Mehmetit, Emin tha: “Ishte kënaqësi të dëgjoja si autorin ashtu edhe veprat e tij me fjalët e zonjës Necla. Shpresoj që të botohen më shumë libra për Ballkanin dhe libra që do të jenë të dobishëm për gjithë lexuesit. “Si letërsi ballkanike dhe shkrimtarë nga këto troje që i shërbejnë letërsisë ballkanike, çdo vepër e shkruar mbi këtë temë ka një vend të veçantë në zemrat tona”, përfundoi moderatorja Emin.
Pas programit promovues, autorja Necla Dursun, pjesëmarrëve në këtë event ua dhuroi edhe librin e saj.

MARKETING