Këtë vit 25 milionë nigerianë do të përballen me krizën ushqimore

Këtë vit 25 milionë nigerianë do të përballen me krizën ushqimore

Fondi i Kombeve të Bashkuara për Fëmijët (UNICEF) ka paralajmëruar se 25 milionë nigerianë do të përballen me krizë ushqimore në vitin 2023, transmeton Anadolu Agency (AA).

Në deklaratën e bërë nga UNICEF, u tërhoq vëmendje nga raporti i tetorit 2022 i organizatës së mbështetur nga OKB-ja, “Cadre Harmonise”.

Thuhet se nëse qeveria dhe organizatat ndërkombëtare nuk marrin masa, 25 milionë njerëz do të jenë të ekspozuar ndaj krizës ushqimore në muajt qershor-gusht, e cila konsiderohet një periudhë thatësire në Nigeri.

Duke theksuar se konflikti, ndryshimet klimatike, inflacioni dhe rritja e çmimeve të ushqimeve kanë arritur në nivele alarmante, u tha se 17 milionë njerëz mund të përballen me krizë ushqimore për këto arsye.

Theksohet se 3 milionë nga 17 milionë njerëz në rrezik janë në zonat ku aktivitetet terroriste janë intensive, dhe ku ka raste të rrëmbimit dhe zhvatjes me armë dhe kjo e vështirëson aksesin e ushqimit.

Sipas Agjencisë Kombëtare të Menaxhimit të Emergjencave, përmbytjet gjatë sezonit të shirave të vitit 2022 dëmtuan më shumë se 676.000 hektarë tokë bujqësore, duke rezultuar në uljen e të korrave.

– Kushtet ekstreme të motit ndikojnë në sigurinë ushqimore

Në deklaratë, theksohet se kushtet ekstreme të motit do të jenë një nga faktorët më të mëdhenj që do të ndikojnë në sigurinë ushqimore në të ardhmen.

Në deklaratë thuhet se 3 milionë nga 17 milionë personat që nuk kanë siguri ushqimore jetojnë në shtetet verilindore të vendit dhe kjo shifër do të rritet në 4,4 milionë nëse nuk merren masa urgjente.

Në deklaratë thuhet se 8,3 milionë njerëz kanë nevojë për ndihmë dhe se shumica e tyre nuk përfshijnë popullsinë e zhvendosur dhe të kthyerit.

Në deklaratë u përfshinë gjithashtu pikëpamjet e koordinatorit nigerian për çështjet humanitare, Matthias Schmale. “Siguria ushqimore dhe situata e ushqimit në Nigeri është jashtëzakonisht shqetësuese,” tha Schmale.

Duke theksuar se gjatë vizitave të tij në kampe pa që fëmijët luftojnë për të mbijetuar, Schmale paralajmëroi se duhet të ndërmerren veprime të menjëhershme për të përmirësuar këtë situatë.

– Fëmijët janë më të rrezikuarit

Në deklaratë theksohet se fëmijët janë jashtëzakonisht të rrezikuar ndaj pasigurisë ushqimore dhe afërsisht 6 milionë nga 17 milionë nigerianë janë fëmijë nën moshën 5-vjeç, që jetojnë në shtetet e Borno, Adamawa, Yobe, Sokoto, Katsina dhe Zamfara.

Në deklaratë thuhet se ekziston rrezik serioz i vdekjes tek fëmijët për shkak të kequshqyerjes akut dhe paralajmërohet se numri i fëmijëve që vuajnë nga kequshqyerja akut do të rritet në 2 milionë në vitin 2023.

Duke u theksuar se rreth 2,9 milionë njerëz përjetojnë pasiguri ushqimore në nivelin e urisë në shtetet Katsina, Zamfara dhe Sokoto të Nigerisë, thuhet se kjo shifër do të rritet në 4,3 milionë nëse nuk merren masa urgjente.

MARKETING