Harta e vendeve evropiane ku ka rrezik për tërmete të mëdha

Harta e vendeve evropiane ku ka rrezik për tërmete të mëdha

Studiuesit nga projekti SHARE, i financuar nga Bashkimi Evropian, kanë treguar në një hartë se cilat vende janë më të përshtatshme për një tërmet. Siç tregon harta, këto janë Greqia, Italia, Bullgaria, Rumania, Turqia dhe vendet e Ballkanit.

– Evropa ka një histori të gjatë tërmetesh shkatërruese. Të gjithë i kujtojmë tërmetet në Izmit (Turqi) në vitin 1999, si dhe në Laquila (Itali) në 2009-n – tha profesor Domenico Giardini, koordinator i projektit SHARE.

Në Izmit, një tërmet i fortë me magnitudë 5.9 ballë të shkallës Rihter mori mbi 300 jetë njerëzish dhe shkatërroi plotësisht qytetin.

Për të krijuar hartën, studiuesit kombinuan të dhëna nga mbi 30,000 tërmete në të gjithë Evropën. Kushti ishte që magnitudat e atyre tërmeteve të ishin më të mëdha ose të paktën të barabarta me 3.5 gradë sipas shkallës Rihter, të ndodhnin nga viti 1000 e tutje dhe të shkaktonin dëme të mëdha.

Për të përpiluar të dhënat, ata përdorën të dhënat e disponueshme në hartën interaktive të tërmeteve AHEAD dhe më pas e krahasuan atë me më shumë se 1,100 thyerje aktive në Evropë që së bashku kanë një gjatësi prej 64,000 km.

Harta Evropiane e Rrezikut Sizmologjik tregon lëvizjen e pritshme të tokës ose mundësinë 10 për qind që ajo të tejkalohet në 50 vjet. Blu tregon se është një rajon me rrezik të ulët, e verdha dhe portokallia se është një rajon me nivel rreziku mesatar, ndërsa e kuqja tregon një prani të lartë rreziku në rajone të caktuara.
Zona e kuqe i referohet pjesës juglindore të Evropës ku tërmetet janë më të shpeshta dhe shkaktojnë dëme më të mëdha. Këto rajone kanë një shans 10 për qind më të lartë për të përjetuar një tërmet në 50 vitet e ardhshme.

– Kjo hartë do të thotë shumë për ndërtuesit e ndërtesave të ndryshme, veçanërisht katedraleve, rrokaqiejve dhe urave – tha Dr. Arthur Pinto, kreu i Laboratorit Evropian të Vlerësimit Strukturor.

– Rreziku sizmik nuk është vetëm një llogaritje e probabilitetit që një ngjarje të ndodhë diku në Evropë në një periudhë të caktuar kohore. Në projektin tonë, rreziku sizmik i referohet probabilitetit të dëmtimit që ngjarjet sizmike mund të shkaktojnë në shoqëri – tha profesor Giardini.

– Një tërmet i moderuar në një pjesë me popullsi të dendur të Evropës ose në një zonë me infrastrukturë të brishtë, si tubacionet e gazit, mund të bëjë shumë dëme – tha ai.

Kjo u hetua më në detaje nga projekti SINER-G i financuar nga Bashkimi Evropian, i cili zhvilloi një mjet softuerësh për të analizuar cenueshmërinë dhe për të përpunuar ndikimet sociale dhe ekonomike të tërmeteve në zona të zgjedhura urbane, si porti i Selanikut në Greqi, që nga fundi i vitit 2013. .

Kjo është e rëndësishme për gjeologët, sizmologët dhe inxhinierët që janë pjesë e projektit STREST, sepse lejon një mënyrë të përbashkët të vlerësimit të rrezikut për infrastrukturat kryesore dhe identifikimin e ndërtesave që, nëse dëmtohen nga një tërmet, do të kenë ndikimin më të madh në shoqëri.