Gjermania rrit eksportet e armëve me 30 për qind në gjysmën e parë të vitit, një e treta shkon në Ukrainë

Gjermania rrit eksportet e armëve me 30 për qind në gjysmën e parë të vitit, një e treta shkon në Ukrainë

Volumi i licencave të eksportit për pajisje ushtarake të lëshuara nga qeveria gjermane në gjysmën e parë të 2024, arriti në të paktën 7.48 miliardë euro, pjesa dërrmuese e të cilave ishin të destinuara për Ukrainën.

Kjo është përgjigje nga Ministria Federale e Gjermanisë për Çështjet Ekonomike dhe Veprimin Klimatik ndaj një kërkese të Sevim Dağdelen, anëtare e Bundestagut nga partia e ekstremit të majtë Bündnis Sahra Ëagenknecht (BSË ose Sahra Ëagenknecht Aleance, transmeton Telegrafi.

Bazuar në të dhënat zyrtare, qeveria gjermane ka autorizuar eksportin e mallrave ushtarake me vlerë të paktën 7.48 miliardë euro nga 1 janari deri më 18 qershor.

Armët përbënin 5.52 miliardë euro nga kjo shumë, e ndjekur nga 1.96 miliardë euro për pajisjet e tjera ushtarake.

Shifra totale është 30 për qind më e lartë se vlera e armëve të eksportuara në gjysmën e parë të 2023.

Në të njëjtën kohë, pothuajse dy të tretat e eksporteve – 65 për qind, ose 4.88 miliardë euro – ishin të destinuara për Ukrainën.

Pesë përfituesit më të mëdhenj të armëve gjermane përfshijnë gjithashtu Singaporin (1.21 miliardë euro), Indinë (153.75 milionë euro), Arabinë Saudite (132.48 milionë euro – për herë të parë pas një kohe të gjatë) dhe Katarin (100 milionë euro).

Vitin e kaluar, eksportet gjermane të armëve arritën një nivel historik prej 12.2 miliardë euro, duke përfshirë 4.4 miliardë euro në shitjet e armëve në Ukrainë.

Në tre muajt e parë të vitit 2024, Gjermania miratoi eksportet e armëve në Ukrainë me vlerë 3.54 miliardë euro. /Telegrafi/

MARKETING