Ekonomia amerikane në “situatë të nxehtë”/ Biden: Borxhi publik mund të na “shkatërrojë”

Ekonomia amerikane në “situatë të nxehtë”/ Biden: Borxhi publik mund të na “shkatërrojë”
President Joe Biden pauses as he speaks about the bombings at the Kabul airport that killed at least 12 U.S. service members, from the East Room of the White House, Thursday, Aug. 26, 2021, in Washington. (AP Photo/Evan Vucci)

Raporti i fundit i papunësisë tregoi se më shumë vende pune u shtuan gjatë muajit shkurt në ekonominë amerikane. Kjo ndodhi pavarësisht rritjes së normave bazë të interesit, ndërsa indikatorët tregojnë se inflacioni vijon të jetë i lartë në ekonominë më të madhe në botë.

Punëdhënësit shtuan 311.000 vende pune muajin e kaluar, nga një shifër e rishikuar prej 504,000 në janar, tha Departamenti i Punës. Shkalla e papunësisë u rrit lehtë në 3.6 për qind, nga niveli i ulët i fundit i parë në fund të viteve 1960.

Numrat vijnë disa ditë pasi kryetari i Rezervës Federale, Jerome Powell paralajmëroi se banka qendrore e SHBA është e përgatitur të përshpejtojë ritmin e rritjes së normave të interesit dhe mund të rrisë normat më lart se sa pritej nëse do të jetë e nevojshme për të frenuar inflacionin kokëfortë.

“Numrat e sotëm të vendeve të punës janë të qarta. Ekonomia jonë po ecën në drejtimin e duhur”, u tha gazetarëve të premten presidenti Joe Biden.

Ai shtoi se me lehtësimin e inflacionit, ai ndjehej “i sigurt se po shkojmë në drejtimin e duhur” edhe në këtë front.

Presidenti Biden u ndal edhe tek borxhi publik i SHBA. Ai tha se rritja e deficitit është rreziku më i madh për ekonominë amerikane. Përdorimi i opsionit të falimentit në pamundësinë e pagimit të shërbimit të borxhit do të ishte katastrofale tha presidenti amerikan që ka prezantuar edhe një plan për uljen e menjëhershme të indiaktorit, e cila pjesërisht do të financohet nga një taksë mbi të pasurit.