“Do të na duhet të mbrojmë veten dhe aleatët”, SHBA paralajmëron se mund të rrisë arsenalin bërthamor

“Do të na duhet të mbrojmë veten dhe aleatët”, SHBA paralajmëron se mund të rrisë arsenalin bërthamor

Uashingtoni po shqyrton rritjen e numrit të kokave të tij bërthamore në vitet e ardhshme, duke pasur parasysh situatën ndërkombëtare, tha një zyrtar i lartë në Këshillin e Sigurisë Kombëtare.

Pranay Vaddi është drejtori i lartë për kontrollin e armëve, çarmatimin dhe mospërhapjen në NSC. Ai dha fjalimin kryesor në takimin vjetor të Shoqatës së Kontrollit të Armëve të premten.

“Ne mund të arrijmë një pikë në vitet e ardhshme ku kërkohet një rritje nga numrat aktualë të vendosur,” tha Vaddi, sipas Reuters. “Ne duhet të jemi plotësisht të përgatitur për të ekzekutuar nëse presidenti e merr atë vendim.”

“Nëse vjen ajo ditë, do të rezultojë në një vendosmëri se më shumë armë bërthamore kërkohen për të penguar kundërshtarët tanë dhe për të mbrojtur popullin amerikan, aleatët dhe partnerët tanë”, shtoi ai.

 

 

Një pjesë e planifikimit po bëhet me pritjen që Presidenti i SHBA Joe Biden të fitojë një mandat të dytë në detyrë këtë nëntor.

Madhësia e arsenalit bërthamor të SHBA-së është aktualisht e kufizuar nga traktati i ri START, i negociuar me Rusinë në vitin 2010. Aktualisht është caktuar të skadojë në vitin 2026, pa indikacione se mund të rinovohet.

 

MARKETING