Dështoi t’a lëshojë, Japonia detyrohet të aktivizojë sistemin e vetëshkatërrimit të raketës H3

Dështoi t’a lëshojë, Japonia detyrohet të aktivizojë sistemin e vetëshkatërrimit të raketës H3

Japonia u detyrua ta hidhte në erë raketën e saj të re gjatë një dështimi për ta lansuar sot.

Agjencia hapësinore e Japonisë u detyrua të dërgonte një komandë vetëshkatërruese në raketën H3, kur motori i saj i dytë më i madh dështoi disa minuta pasi u ngrit në ajër., transmeton Telegrafi.

Vëzhguesit thanë se kjo është një pengesë e madhe për agjencinë hapësinore japoneze e njohur ndryshe si Jaxa. Qeveria e quajti dështimin e testit “jashtëzakonisht për të ardhur keq”. Raketa H3 është raketa e parë me ngritje mesatare e projektuar nga Japonia në tre dekada.

Ishte paraqitur si një alternativë më e lirë ndaj Falcon 9 të SpaceX, për lëshimin e satelitëve komercialë dhe qeveritarë në orbitën e Tokës.

Të martën, inxhinierët synuan të dërgonin raketën në hapësirë ​​me një satelit monitorues në bord. Sistemi ALOS-3 është i aftë të zbulojë lëshimet e raketave të Koresë së Veriut.

Por Jaxa tha se menjëherë pas nisjes, inxhinierët u detyruan të dërgonin një kërkesë vetëshkatërruese në H3, pasi pësoi “shpejtësi të reduktuar” në fazën e dytë të lëshimit.