Bytyqi-Lematrier: Investimi në hulumtim dhe zhvillim është një investim në rritjen dhe zhvillimin e ardhshëm

Bytyqi-Lematrier: Investimi në hulumtim dhe zhvillim është një investim në rritjen dhe zhvillimin e ardhshëm

Zëvendëskryeministri i Qeverisë, përgjegjës për çështje ekonomike, koordinim me resorët ekonomikë dhe investimet, Fatmir Bytyqi, ka takuar sot në Bruksel Mark Lematrie, drejtor i Drejtorisë për hulumtim, zhvillim teknologjik dhe inovacione të Komisionit Evropian.

Në fillim të takimit, Bytyqi dhe Lematrie biseduan për hapat që po ndërmerr Maqedonia e Veriut për të inkurajuar investimet dhe investimet në kërkim dhe zhvillim, që, siç theksoi zëvendëskryeministri Bytyqi, është jashtëzakonisht i rëndësishëm për arritjen e zhvillimit të dëshiruar në ekonomi, por edhe në avancimin e përgjithshëm të proceseve shoqërore.

Zëvendëskryeministri Bytyqi shprehu kënaqësi me rezultatet e programit “Horizont Evropa” ku Maqedonia e Veriut ka statusin e shtetit anëtar të asociuar.

“Horizont Evropa, programi i BE-së që financon projektet e konkurrueshmërisë dhe inovacionit, është një program i ri për ne, por asnjëherë nuk kemi hezituar të jemi pjesë e tij. Përqindja e suksesit sipas raportit të fundit të Komisionit Evropian është 16%, që na bën të barabartë me vendet e tjera anëtare të BE-së”, tha Bytyqi.

Bytyqi dhe Lematrier folën edhe për procesin e krijimit të strategjisë së Specializimi i zgjuar, e cila është jashtëzakonisht e rëndësishme për zhvillimin e vendit tonë, e cila duke përdorur të gjitha të dhënat që u jepen institucioneve, duhet të japë një përgjigje se cilat janë avantazhet tona konkurruese dhe në cilin drejtim duhet të jetë ne e drejtojmë zhvillimin tonë ekonomik.

Në fund të bisedës, zëvendëskryeministri Bytyqi përmendi edhe asistentin e parë digjital në sektorin publik – ADA, i cili së shpejti duhet të promovohet dhe të jetë publik, për të cilin Lematrie u befasua këndshëm dhe theksoi se ky është një hap pionier në fushën e digjitalizimit në sektorin publik, pra edhe për Bashkimin Evropian.