Biden thotë se sistemi bankar amerikan është i sigurt

Biden thotë se sistemi bankar amerikan është i sigurt

Autoritetet amerikane kanë marrë masa urgjente për të mbështetur sistemin bankar pasi një varg dështimesh bankash ngritën shqetësime për stabilitetin financiar.

Qeveria ka marrë Silicon Valley Bank dhe Signature Bank, duke thënë se do të garantojë të gjitha depozitat.

Lëvizjet synojnë të ndalojnë përhapjen e nxitimit të tërheqjeve të klientëve që goditën SVB javën e kaluar, transmeton Klankosova.tv.

Presidenti amerikan Joe Biden tha se amerikanët duhet “të jenë të sigurt se sistemi ynë bankar është i sigurt”.

Njerëzit dhe bizneset që kanë para të depozituara në SVB do të mund të kenë akses në të gjitha paratë e tyre nga e hëna, tha ai.

Ai tha se drejtuesit e bankave do të shkarkoheshin, raporton BBC, transmeton Klankosova.tv.

SVB – e specializuar në kreditimin e kompanive të teknologjisë – u mbyll nga rregullatorët që konfiskuan asetet e saj të premten. Ky ishte dështimi më i madh i një banke amerikane që nga kriza financiare në vitin 2008.

Një deklaratë nga Thesari i SHBA, Rezerva Federale dhe Korporata Federale e Sigurimit të Depozitave (FDIC) tha se depozituesit do të mbroheshin plotësisht. Tatimpaguesi nuk do të pësojë asnjë humbje nga lëvizja, e cila do të financohet nga tarifat që rregullatorët u ngarkojnë bankave, thuhet në deklaratë.