Zgjedhjet për Parlamentin Europian do të mbahen në qershor 2024

Zgjedhjet për Parlamentin Europian do të mbahen në qershor 2024

Anëtarët e Parlamentit Europian do të zgjidhen mes 6 dhe 9 qershorit, sipas një vendimi të marrë sot nga përfaqësuesit e përhershëm të 27 shteteve anëtare në Bruksel.

Këto data duhet të zyrtarizohen javën e ardhshme nga ministrat përkatës. Zgjedhjet europiane janë një rast jo vetëm për rinovimin e anëtarëve të Parlamentit Europian, por edhe të disa prej institucioneve udhëheqëse të BE-së, si Komisioni Europian dhe Këshilli Europian.

Ursula von der Leyen ende nuk ka sqaruar nëse do të kërkojë një mandat të dytë si presidente e Komisionit, ndërsa për presidentin e Këshillit Europian, Charles Michel, është e sigurt që ai do të largohet.

705 anëtarët e Parlamentit Europian zgjidhen drejtpërdrejt çdo 5 vjet nga më shumë se 400 milionë votues dhe përfaqësojnë afërsisht 447 milionë qytetarë. Është procesi i 2-të më i madh demokratik në planet, pas vetëm atij të Parlamentit të Indisë.

Zgjedhjet e fundit europiane u mbajtën në vitin 2019 dhe të tjerat do të mbahen në vitin 2024.

Të gjithë qytetarët europianë kanë të drejtën e votës që nga mosha 18 vjeç, me përjashtim të Austrisë dhe Maltës, të cilat kanë të drejtën e votës nga mosha 16 vjeç dhe Greqisë, e cila ka të drejtën e votës nga mosha 17 vjeç.

MARKETING

UniConverter_20230519143422.gif