Zelanda e Re i bashkohet SHBA, ndalon përdorimin e TikTok në telefonat e zyrtarëve në parlament

Zelanda e Re i bashkohet SHBA, ndalon përdorimin e TikTok në telefonat e zyrtarëve në parlament

Zelanda e Re do të ndalojë TikTok në të gjitha pajisjet me akses në parlamentin e saj deri në fund të këtij muaji.
Të udhëhequr nga Shtetet e Bashkuara, një numër në rritje i vendeve perëndimore po vendosin kufizime në përdorimin e TikTok në pajisjet qeveritare duke përmendur shqetësimet e sigurisë kombëtare.

Rafael Gonzalez-Montero, shefi ekzekutiv i shërbimit parlamentar të Zelandës së Re, tha në një deklaratë të premten: Rreziqet e mbajtjes së TikTok nuk janë të pranueshme. Ky vendim është marrë në bazë të analizave të ekspertëve tanë dhe pas diskutimit me kolegët tanë në të gjithë qeverinë dhe ndërkombëtarësh. Me këshillën e ekspertëve tanë të sigurisë kibernetike, Shërbimi Parlamentar ka informuar anëtarët dhe stafin se aplikacioni TikTok do të hiqet nga të gjitha pajisjet me akses në rrjetin parlamentar. Por atyre që kanë nevojë për aplikacionin për të kryer detyrat e tyre demokratike mund t’u jepet një përjashtim.

CNN ka kontaktuar me TikTok dhe pronarin e tij me bazë në Pekin ByteDance për koment.

Në një email drejtuar anëtarëve të parlamentit të parë nga CNN, Gonzalez-Montero u tha ligjvënësve se aplikacioni do të hiqej nga pajisjet e tyre të korporatave më 31 Mars, pas së cilës ata nuk do të jenë në gjendje ta ri-shkarkojnë atë.

Ai gjithashtu udhëzoi ligjvënësit që të çinstalojnë aplikacionin nga pajisjet e tyre private, duke shtuar se mospërputhja mund t’i bëjë ata të paaftë për të hyrë në rrjetin parlamentar.

Ligjvënësi i Zelandës së Re Simon O’Connor, i cili është gjithashtu një bashkëkryetar i Aleancës Ndërparlamentare për Kinën (IPAC), i tha CNN se ai e mirëpret vendimin, duke e quajtur atë “një të mirë”.

Shtetet e Bashkuara, Britania e Madhe dhe Kanadaja kanë urdhëruar heqjen e aplikacionit nga të gjithë telefonat e qeverisë, duke përmendur shqetësimet e sigurisë kibernetike. Të tre vendet janë pjesë e të ashtuquajturës aleancë “Pesë Sytë” që bashkëpunojnë me njëri-tjetrin për mbledhjen dhe shkëmbimin e inteligjencës. Australia dhe Zelanda e Re përbëjnë pesëshen.

Aplikacioni kinez për ndarjen e videove është gjithashtu i ndaluar në të tre institucionet kryesore qeveritare të Bashkimit Evropian. Tik Tok është bërë një nga platformat më të suksesshme të mediave sociale në botë dhe është jashtëzakonisht i popullarizuar në mesin e të rinjve.

Aplikacioni i shkurtër për ndarjen e videove ka më shumë se 100 milionë përdorues vetëm në Shtetet e Bashkuara.