(VIDEO) Gir: Prioriteti i Maqedonisë së Veriut duhet të jenë reformat dhe lufta kundër korrupsionit

(VIDEO) Gir: Prioriteti i Maqedonisë së Veriut duhet të jenë reformat dhe lufta kundër korrupsionit

Për Maqedoninë e Veriut, fokusi në vitin 2023 duhet të jetë te reformat. Reforma që do të jenë para së gjithash kërkesë e qytetarëve dhe interesave të tyre. Rruga përpara, ritmi i atyre reformave dhe përparimi drejt BE-së tani varet nga ju. Tani është koha për të ndërtuar mbi momentin që ndodhi në vitin 2022 me fillimin e negociatave. Pikërisht për këtë duhet shfrytëzuar koha nga tani deri në zgjedhjet e 2024-ës, për të shtyrë përpara ato reforma shumë të nevojshme që të gjithë e dimë se cilat janë dhe çfarë duhet bërë. Kështu ka bërë të ditur ambasadori evropian në vend, David Gir, para Këshillit Kombëtar për Integrime Evropiane në Kuvend.

Gir theksoi se viti 2023 do të jetë vendimtar për BE-në, për Ballkanin Perëndimor dhe për Maqedoninë e Veriut.

DAVID GEER, EUROAMBASADOR

“Maqedonia ka nevojë për një sektor gjyqësor profesional dhe të pavarur, përfshirë prokurorinë. Njerëz që veprojnë me integritet pa presione politike apo nxitje financiare. Prioriteti kryesor duhet të jetë lufta kundër krimit të organizuar dhe korrupsionit. Ajo luftë duhet të ketë energji shtesë sepse BE-ja do të ndjekë nga afër zhvillimin e ngjarjeve në këtë pjesë – në pjesën e themelit nga pjesa e parë deri në pjesën e fundit të procesit të negociatave. Qeveria sigurisht e udhëheq atë proces, por në thelb është edhe Parlamenti”.

Ai theksoi se opozita duhet të luajë njëkohësisht rolin e saj në rishikimin e politikave dhe sigurimin e konsistencës së teksteve ligjore me legjislacionin evropian.

DAVID GEER, EUROAMBASADOR

“Integrimi evropian kërkon angazhim të plotë. Standardet dhe vlerat evropiane nuk janë aspak ato që presin qytetarët tuaj nga ju. Qeveria, Parlamenti, institucionet shtetërore, institucionet vendore, si dhe të gjithë aktorët politikë në spektrin politik së bashku me shoqërinë civile duhet të punojnë së bashku për të avancuar në fushën e reformave evropiane si pjesë e një projekti kombëtar”.

Ai sqaroi se fjala është për ndërmarrjen e hapave praktike të reformës një nga një që përfshin bashkëpunimin për arritjen e qëndrimeve të përbashkëta të Gjykatës Kushtetuese, sektorit audioviziv, Zëvendës Avokatit të Popullit dhe një sërë ligjesh që nevojiten për të çuar menjëherë përpara reformat në këta sektorë.

Ambasadori evropian tha se rruga drejt anëtarësimit në BE nuk do të jetë e lehtë, duke  potencuar  se të bëhesh anëtar i BE-së nuk do të thotë të humbasësh identitetin kombëtar. Ai përsëriti se ky vit nuk do të jetë një vit normal për Evropën, për Ballkanin Perëndimor dhe për Maqedoninë e Veriut.

Samir Mustafa /SHENJA/

 

 

MARKETING