TIRZ: 2000 vende të reja pune në 12 muajt e fundit në Maqedoni

TIRZ: 2000 vende të reja pune në 12 muajt e fundit në Maqedoni

Në vetëm një vit u hapën rreth 2000 vende të reja pune në kompanitë në TIRZ. Numri i të punësuarve në zona u rrit në 17558 në shtator, që është 13% më shumë krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar dhe 25% e 31% më shumë se shtatori 2021, pra 2020, informojnë nga Drejtoria e TIRZ.
Analiza e rregullt mujore e Drejtorisë tregon se rritja e vazhdueshme e të punësuarve ka vazhduar dhe në vetëm një muaj 200 bashkëqytetarë janë punësuar.

“Në muajin shtator, rritje e eksporteve dhe importeve është regjistruar. Në nëntë muajt e parë të vitit, kompanitë në Zona realizuan eksporte prej 2.8 miliardë euro, që është 8% më shumë krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar.Vetëm në shtator eksportet arritën në 329 milionë euro dhe krahasuar me fillimin e vitit eksportet u rritën me 19%. Importet që nga fillimi i vitit kanë arritur në mbi 2.3 miliardë euro.Vetëm në korrik të këtij viti kompanitë në TIRZ realizuan importe prej 275 milionë eurosh, që është një nivel 20% më i ulët krahasuar me shtatorin 2022, por një nivel 45% dhe 55% më i lartë krahasuar me muajin e nëntë të 2021 dhe 2020.Për shkak të këtyre trendeve ekonomike, edhe eksporti neto është pozitiv, i cili në shtator është 22%”, theksojnë nga kjo drejtori.
Siç theksojnë nga TIRZ pritet që ky trend pozitiv i rritjes të vazhdojë deri në fund të vitit për shkak të rritjes së vëllimit të kontratave të lidhura investimi. Vetëm këtë vit janë lidhur kontrata në vlerë prej 350 milionë euro, ku tashmë janë duke u realizuar një pjesë nga 6000 vende të reja të parapara.

MARKETING