Reforma e pensioneve në Francë, sindikatat franceze bëjnë thirrje për një tjetër ditë protestash

Reforma e pensioneve në Francë, sindikatat franceze bëjnë thirrje për një tjetër ditë protestash

Sindikatat franceze kanë bërë thirrje për zhvillimin e një tjetër dite për protestë.

Francezët janë duke protestuar ndaj ndryshimit të reformës së pensioneve, kur qeverisa ka miratuar rritjen e moshës nga 62 në 64 vjeç.

Thirrja për një ditë të tetë të mobilizimit kombëtar të mërkurën vjen pasi mbeturinat grumbullohen në Paris dhe një numër qytetesh të tjera franceze pas grevave të vazhdueshme të grumbulluesve të mbeturinave që kundërshtojnë projektligjin.

Sondazhet e opinionit sugjerojnë se deri në 70% e francezëve janë kundër ndryshimeve, por një sondazh nga “Ifop” zbuloi se 71% janë dorëzuar ndaj miratimit të projektligjit. I njëjti sondazh zbuloi se 56% e të pyeturve konsideroheshin si protestues dhe grevistë ishin të justifikuar në ndalimin e Francës në prag të votimit të së enjtes.

Sistemi i pensioneve është themeli i modelit social të Francës, por është i ndërlikuar dhe i shtrenjtë. Përpjekjet që nga vitet 1990 për ta riparuar atë kanë shkaktuar protesta mbarëkombëtare dhe e kanë sjellë vendin në ngërç.