Pentagoni hedh poshtë pretendimet e Kinës për balonën: Është një tullumbace vëzhgimi dhe ka shkelur hapësirën ajrore amerikane

Pentagoni hedh poshtë pretendimet e Kinës për balonën: Është një tullumbace vëzhgimi dhe ka shkelur hapësirën ajrore amerikane

Sekretari i Shtypit i Pentagonit, Brig. Gjenerali Pat Ryder mohoi kategorikisht pretendimin e qeverisë kineze se balona që udhëton mbi Shtetet e Bashkuara kontinentale i shërben një qëllimi kërkimor civil.

“Ne jemi të vetëdijshëm për deklaratën e (Republikës Popullore të Kinës)”, tha Ryder në një konferencë shtypi në Pentagon në Arlington, Virxhinia, transmeton Telegrafi.

“Megjithatë, fakti është se ne e dimë se është një tullumbace vëzhgimi. Dhe nuk do të jem në gjendje të jem më konkret se kaq”, tha zëdhënësi.

“Ne e dimë se balona ka shkelur hapësirën ajrore të SHBA-së dhe ligjin ndërkombëtar, gjë që është e papranueshme”, shtoi Ryder. “Dhe kështu ne e kemi përcjellë këtë drejtpërdrejt në Kinë në nivele të shumta”.

Balona e dyshuar kineze e mbikëqyrjes në lartësi të lartë pritet të qëndrojë mbi SHBA për disa ditë, sipas Ryder.

“Tani për tani, ne vlerësojmë se ndoshta do të jetë mbi Shtetet e Bashkuara për disa ditë. Por ne do të vazhdojmë të monitorojmë dhe shqyrtojmë opsionet tona dhe do t’ju mbajmë të përditësuar sa të mundemi”, tha ai në një konferencë shtypi.