Pensionistët nga protestat kalojnë në bllokada, kërkojnë pensione më të larta

Pensionistët nga protestat kalojnë në bllokada, kërkojnë pensione më të larta

Pensionistët në Maqedoninë e Veriut kanë përshkallëzuar protestat e tyre duke iu drejtuar bllokadave, ndërsa kërkesat e tyre për rritjen e pensioneve mbeten të njëjta. Pensionistët, të cilët kërkojnë rritje lineare të pagesës së pensioneve prej 3.500 denarë, e kanë refuzuar me vendosmëri propozimin alternativ të qeverisë për rritje prej 6 për qind.

Ministria e Punës dhe Politikës Sociale në një seancë të fundit të qeverisë prezantoi iniciativë për krijimin e një grupi pune me qëllim shqyrtimin e propozimeve për çështjen e pensionit më të ulët. Megjithatë, kjo lëvizje është pritur me kritika të ashpra nga pensionistët të cilët janë të frustruar nga mungesa e përfaqësimit të drejtpërdrejtë në procesin e vendimmarrjes.

Për të theksuar kërkesat e tyre, pensionistët nga qyteti i Sveti Nikollës morën një qasje më përçarëse duke bllokuar autostradën e Sveti Nikollës në dy drejtime duke përdorur makineri bujqësore. Kjo bllokadë ka zgjatur një orë dhe ka ndikuar në komunikacionin në linjën Sveti Nikollë – Shkup si dhe në rrugën rajonale që shpie në Kumanovë. Pensionistët kanë paralajmëruar plane për bllokada shtesë në javën e ardhshme, teksa vazhdojnë të shprehin pakënaqësinë e tyre për gjendjen e pensioneve të tyre.

Ndërsa kërkesa e pensionistëve për rritje prej 3,500 denarë mund të ofrojë lehtësim të menjëhershëm për standardin e tyre të jetesës, shumë protestues argumentojnë se kjo nuk do të jetë e mjaftueshme në afat të gjatë pasi inflacioni dhe kostot në rritje vazhdojnë të gërryejnë fuqinë e tyre blerëse.

Kjo valë protestash dhe bllokadash vjen pas një sërë demonstratash të mbajtura në Shkup dhe qytete të tjera gjatë muajit të kaluar. Pavarësisht vendndodhjeve të ndryshme të protestave, pensionistët ndajnë një kërkesë të përbashkët për përmirësimin e kushteve të pensioneve dhe një rritje domethënëse të pagesave të tyre. Me zhvillimin e situatës, qeveria përballet me presione në rritje për të adresuar shqetësimet e pensionistëve dhe për të gjetur një zgjidhje që do të lehtësojë vështirësitë e tyre financiare përballë rritjes së kostove të jetesës.

MARKETING

UniConverter_20230519143422.gif