Pendarovski nga Davos: : NATO dhe BE duhet t’i kushtojnë vëmendje Ballkanit Perëndimor

Pendarovski nga Davos: : NATO dhe BE duhet t’i kushtojnë vëmendje Ballkanit Perëndimor

Presidenti Stevo Pendarovski, në kuadër të pjesëmarrjes së tij në Forumin Ekonomik Botëror në Davos, mbajti fjalim në panelin “Në mbrojtje të Evropës”, në të cilin Andzhej Duda, Presidenti i Republikës së Polonisë, Gitanas Nauseda, Presidenti i Republikës Lituania, dhe Jose Manuel Alvarez Bueno, Ministër i Punëve të Jashtme, BE dhe Bashkëpunim të Spanjës dhe Svetlana Tsikhanouskaya – udhëheqëse e Forcave Demokratike të Bjellorusisë.

Presidenti Pendarovski vlerësoi se përkundër luftës në Ukrainë, sfidat dhe shumëfishimi i krizës inkurajojnë solidaritetin e treguar, jo vetëm në nivel evropian, por edhe solidaritetin transatlantik, i cili, sipas vlerësimit të tij, është në një nivel që nuk ka ka qenë në vite dhe duhet të nxirret prej andej shpresa për vitin e ardhshëm.
Presidenti Pendarovski theksoi se është e nevojshme të ruhet uniteti dhe solidariteti evropian dhe transatlantik edhe pas përfundimit të luftës në Ukrainë, ndërsa nëse të gjithë kthehen në interesat kombëtare, do të jetë e vështirë të mbahet.

Ai theksoi se demokracitë duhet të qëndrojnë së bashku dhe të luftojnë për ruajtjen e vlerave demokratike, sepse përkundrazi do të mbizotërojnë regjimet autokratike dhe diktatoriale.

I pyetur për sfidat e sigurisë në Ballkanin Perëndimor, presidenti Pendarovski theksoi se ekzistojnë dy pika të ndjeshme në rajon, Republika Srpska dhe veriu në Republikën e Kosovës, ku tentohet të cenohet integriteti i këtyre vendeve.

Presidenti Pendarovski vlerësoi se një pikë e specifike në arkitekturën e sigurisë evropiane, përveç Ukrainës, është Ballkani Perëndimor dhe kësaj duhet t’i kushtojnë vëmendje NATO dhe BE.

Gjëja më e rëndësishme, sipas tij, është ruajtja e unitetit dhe solidaritetit të plotë pas përfundimit të luftës në Ukrainë.

MARKETING