Orbani do një NATO pa SHBA-në

Orbani do një NATO pa SHBA-në

Anëtarët e Bashkimit Evropian duhet të krijojnë aleancën e tyre të armatosur të mbrojtjes, pa Shtetet e Bashkuara të Amerikës, ka thënë kryeministri hungarez Viktor Orban për zviceranen Die Weltwoche.

Sipas tij, SHBA-ja “shikon interesat e veta kur bëhet fjalë për zgjidhjen e sigurisë ndërkombëtare”. Të gjitha mediat ruse raportuan me entuziazëm propozimin e Orbanit si një kërkesë për një “NATO evropiane pa SHBA-në”.

“Ne duhet të jemi në gjendje të mbrohemi, Evropë. Zgjidhja do të ishte krijimi i NATO-s evropiane. Unë e propozova këtë në vitin 2012. SHBA-ja dhe BE-ja paguajnë çmime të ndryshme për konfliktin e luftës dhe amerikanët, jo evropianët, kanë fjalën e fundit në çdo gjë”, ka thënë ai.

Kryeministri hungarez, një nga aleatët e paktë të Putinit në Evropë, ka thënë se “marrëdhëniet ruso-ukrainase u ndërlikuan në vitin 2014”, dhe më pas politikanët në BE kishin “peshë politike dhe morën pjesë në vendimmarrje”. Por tani, sipas Orbanit, gjërat kanë ndryshuar edhe pas fillimit të luftës – Evropa është larguar nga debati.

Për më tepër, Orbani beson se Perëndimit sot i mungon “vullneti për të zgjidhur situatën në Ukrainë” dhe se Hungaria është në favor të heqjes së sanksioneve kundër Rusisë dhe për paqen, megjithëse ai nuk specifikon se si e sheh atë dhe çfarë propozon nga kjo dhe nëse kjo do të thotë se, për shembull, përkrah tërheqjen e ushtrisë ruse nga të gjitha territoret e okupuara të Ukrainës, përfshirë ato që ka aneksuar.

Dikur edhe presidenti francez Emmanuel Macron foli për një “ushtri europiane”, por hoqi dorë shpejt.