Mariçiq: Kemi bërë përparim në 80 për qind të kapitujve, nuk janë vërejtur asnjë pengesë

Mariçiq: Kemi bërë përparim në 80 për qind të kapitujve, nuk janë vërejtur asnjë pengesë

Zv. kryeministri për Çështje Evropiane, Bojan Mariçiq nuk sheh se raporti i Komisionit Evropian është negativ për Maqedoninë. Sipas tij, ka progres në 80 për qind të kapitujve.

“Komisioni ofron një seksion objektiv të progresit por edhe të dobësive. Doli një mesazh i rëndësishëm, ne kemi përparuar në 80 për qind të kapitujve dhe nuk është vërejtur asnjë regres. Vlerësimi është një nivel i mirë në vitin 2023 dhe ka qenë konstante solide për disa vite më parë. Në klasterin e grupit të vlerave themelore, vërehet se shteti jep rezultate”, thotë Maricic.

Sipas tij, plani i rritjes është pozitiv, i cili parashikon transferimin e parave në vendet që janë në negociata, por që ende nuk janë anëtare të Bashkimit Evropian.

“Ne e mirëpresim planin e rritjes. Ne si vend kërkuam që BE-ja të mund të përdorte përfitimet edhe para se të bëheshim anëtarë. Synimi ynë dhe i përbashkët i BE-së është të bëjmë transferimin e parë të fondeve në Maqedoni dhe në Ballkanin Perëndimor deri në prill të vitit 2024. Kjo do të thotë se nëse shpejtojmë, mund të kemi transferimin e parë pas 5 muajsh”, thotë Mariçiq.

Ai shtoi se opozita po pengon rrugën evropiane të vendit.

MARKETING