Krimet e kryera në Ukrainë/ Krijohet qendër ndërkombëtare për hetimin e tyre

Krimet e kryera në Ukrainë/ Krijohet qendër ndërkombëtare për hetimin e tyre

Një qendër ndërkombëtare për ndjekjen penale të krimeve të agresionit të kryera në Ukrainë do të ngrihet në Hagë, ka njoftuar shefja e Komisionit Evropian Ursula von der Leyen.

“Ai do të koordinojë mbledhjen e provave, do të përfshihet në ekipin e përbashkët hetimor i cili mbështetet nga agjencia jonë Eurojust,” tha von der Leyen.

Ajo e bëri njoftimin gjatë një vizite zyrtare në Kiev së bashku me më shumë se një duzinë zyrtarë të tjerë të lartë të BE-së për dy ditë bisedimesh të nivelit të lartë.

Një akt agresioni përkufizohet nga Kombet e Bashkuara si “pushtim ose sulm nga forcat e armatosura të një shteti (në) territorin e një shteti tjetër, ose çdo pushtim ushtarak”.

Gjykata Penale Ndërkombëtare, gjithashtu me seli në Hagë të Holandës, po heton tashmë krimet e supozuara të luftës dhe krimet kundër njerëzimit në lidhje me pushtimin rus të Ukrainës.

ICC mund të ndjekë penalisht gjenocidin në Ukrainë, por nuk ka juridiksion mbi krimet e supozuara të agresionit nga Rusia atje.