Kontrolle të jashtëzakonshme të Inspektoratit Shtetëror Sanitar pas infektimit të fëmijëve me salmonelë

Kontrolle të jashtëzakonshme të Inspektoratit Shtetëror Sanitar pas infektimit të fëmijëve me salmonelë

Pas informacioneve se nëntë fëmijë nga tri shkollat ​​fillore në Komunën e Karposhit në Shkup janë të infektuar me salmonelë, Inspektorati shtetëror sanitar i Maqedonisë së Veriut sot po kryen kontroll të jashtëzakonshëm nëpër shkolla.
Sipas Inspektorati shtetëror sanitar i Maqedonisë së Veriut, mbi situatën sanitare, higjienike dhe epidemiologjike të objekteve po kryhet mbikëqyrje e jashtëzakonshme për të zbuluar burimin e infeksionit dhe për të thyer zinxhirin e transmetimit të sëmundjes infektive.

Inspektorati dje nga Qendra për Shëndet Publik – Shkup është njoftuar se në departamentin e epidemiologjisë janë pranuar shtatë raporte për sëmundje nga një sëmundje infektive me Dg. Salmoneloza në mesin e nxënësve që vijojnë mësimin në tri shkolla fillore në territorin e Komunës së Karposhit – SHFK “Vlado Tasevski”, SHFK “Vojdan Chernodrinski” dhe SHFK “Jan Amos Komenski”.
Sipas informacioneve të marra sot nga “360 Gradë”, pesë nga fëmijët e infektuar janë nga shkolla “Vlado Tasevski”, tre nga “Vojdan Chernodrinski” dhe një nga “Jan Amos Komenski”. Fëmijët janë nga klasa e parë deri në të katërtën, të cilët hanin mëngjes dhe drekë në shkollë.

Shërbimet komunale nga Karposhi thonë se në SHFK “Vojdan Chernodrinski” nga 180 nxënës që hanë mëngjes dhe drekë në kuzhinën e shkollës, vetëm tre nxënës nga Qendra e Shëndetit Publik kanë konfirmim se kanë salmonelë.

“Në shkollën ‘Jan Amos Comenius’, nga 350 nxënës që hanë në kuzhinën e shkollës (mëngjes dhe drekë), vetëm një nxënës është konfirmuar me salmonelë, thuhet në informacionin e Komunës së Karposhit.

Në këto dy shkolla, shërbimet komunale thonë se bëhet fjalë për nxënës të klasës së parë.
Nëntë fëmijë të infektuar me salmonelë në tri shkolla në Komunën e Karposhit

Rastet më të konfirmuara ka në shkollën “Vlado Tasevski”, në pesë nxënës nga klasa e parë deri në të katërtën, nga 350 fëmijë që marrin ushqim në shkollë.

“Të premten, në menynë ditore, fëmijët kanë ngrënë bukë pa vezë për mëngjes, ndërsa për drekë kanë ngrënë spinaq pa mish, me kos. “Gjatë ditës së djeshme dhe të sotme janë marrë tampone nga të gjitha sipërfaqet e punës në të gjitha shkollat ​​dhe të gjithë të punësuarit”, shton Komuna e Karposhit.

Nga atje thonë se kompania që furnizon me ushqime të gjitha shkollat ​​fillore në Karposh, ka kërkuar vetë rishikim të jashtëzakonshëm.

Raportime për fëmijë të infektuar me salmonelë janë marrë në Qendrën e Shëndetit Publik nga mjekët e familjes. /

MARKETING