Japonia sapo zbuloi 7000 ishuj që nuk e dinte se i kishte!

Japonia sapo zbuloi 7000 ishuj që nuk e dinte se i kishte!

Një njoftim befasues u bë nga Japonia, e cila zbuloi se ishujt e saj janë 7000 më shumë nga sa kishte besuar deri më tani. Autoriteti i Informacionit Gjeohapësinor i Japonisë bëri hartën dixhitale dhe zbuloi se ka 14,125 ishuj në territor, një numër më shumë se dyfishi i 6,852 të raportuar në një raport të vitit 1987 nga Roja Bregdetare Japoneze.

Shifra, sipas autoritetit japonez, tregon përparim në teknologjinë e anketimit. Sidoqoftë, sipërfaqja e përgjithshme e territorit japonez mbeti e pandryshuar. Sipas parimit, nuk ka marrëveshje ndërkombëtare se si të numërohen ishujt. Shkencëtarët përdorën të njëjtat kritere përmasash si hulumtimi i mëparshëm, 35 vjet më parë. Kriteret parashikojnë numërimin e të gjitha sipërfaqeve natyrore të tokës me perimetër të paktën 100 metra. Numri i ri nuk përfshin terrenin artificial.

Ishujt përreth Japonisë kanë qenë në qendër të shumë mosmarrëveshjeve territoriale.