Gazprom i Rusisë njofton një rënie prej 41 për qind të fitimeve pas sanksioneve perëndimore

Gazprom i Rusisë njofton një rënie prej 41 për qind të fitimeve pas sanksioneve perëndimore

Kompania pjesërisht shtetërore ruse e gazit natyror Gazprom, një shtyllë e ekonomisë së saj, ka njoftuar një rënie të madhe fitimi.

Eksportuesi i gazit tha se fitimet e tij për vitin 2022 ranë 41 për qind në 1.226 trilion rubla (15.4 miliardë dollarë).

Ai vjen pasi vendet perëndimore vendosën sanksione të gjera pasi vendi pushtoi Ukrainën në shkurt 2022.

Britania e Madhe ka ndaluar importet e gazit rus  edhe pse BE-ja nuk e ka ndaluar.

Para luftës, vendet e BE-së mbështeteshin në importet ruse për rreth 40 për qind të furnizimit të tyre me gaz.

Vladimir Putin ndërpreu tubacionin kryesor të gazit – Nord Stream – në Evropë në shtator për një kohë të pacaktuar.

Vendet perëndimore akuzuan liderin rus për përpjekje për të armatosur furnizimet me energji në përgjigje të sanksioneve perëndimore.

Kompania është përpjekur të forcojë biznesin e saj të eksportit me furnizime të shtuara në Kinë dhe tregje të tjera.

Megjithatë, kompania përmendi një fitim të papritur tatimor të vendosur vitin e kaluar për të rritur fondet e qeverisë ruse si arsyen e rënies.

MARKETING

UniConverter_20230519143422.gif