Flota misterioze që po e ndihmon Rusinë të transportojë naftë në të gjithë botën

Flota misterioze që po e ndihmon Rusinë të transportojë naftë në të gjithë botën

Nafta ruse po gjen sërish rrugën e saj për klientët në mbarë botën. Por edhe ata që kalojnë ditët e tyre duke ndjekur lëvizjen e saj përtej oqeanit e kanë të vështirë të zbulojnë se kush saktësisht po transporton naftën.

Ndërsa sanksionet perëndimore kundër Rusisë u përshkallëzuan për shkak të pushtimit të Ukrainës, gjithnjë e më shumë anije iu bashkuan flotës ekzistuese të cisternave misterioze, të gatshme për të lehtësuar eksportet ruse të naftës, shkroi CNN.

Individët e industrisë vlerësojnë madhësinë e kësaj flote “hije” në afërsisht 600 anije, ose rreth 10% të numrit global të cisternave të mëdha. Dhe numrat vazhdojnë të rriten.

Se kush i zotëron dhe operon këto anije mbetet një mister. Ndërsa tregtia me naftën ruse është bërë më komplekse gjatë vitit të kaluar, shumë kompani perëndimore të anijeve janë tërhequr nga biznesi. U shfaqën kompani të reja dhe të paqarta transporti, ndonjëherë me kompani fiktive në Dubai ose Hong Kong.

Zgjerimi i flotës në hije nënvizon ndryshimet dramatike që ka sjellë lufta ruse në tregun global të naftës. Në një përpjekje për të qëndruar në biznes, eksportuesi i dytë më i madh në botë i naftës së papërpunuar ka riformuar modelet e vjetra të tregtimit dhe ka ndarë në dysh sistemin energjetik të botës.

“Ka një flotë që nuk bën biznes me Rusinë dhe ka një flotë që bën biznes pothuajse ekskluzivisht me Rusinë. Vetëm pak transportues punojnë me të dyja palët”, tha Richard Mattheës, kreu i kërkimit në “EA Gibson”, një ndërmjetës ndërkombëtar i anijeve.