Fidan: Grupi i Kontaktit për Gazën vazhdon të ushtrojë presion mbi Izraelin

Fidan: Grupi i Kontaktit për Gazën vazhdon të ushtrojë presion mbi Izraelin

Ministri i Jashtëm i Türkiyes, Hakan Fidan, tha se Grupi i Kontaktit për Gazën është përpjekur të ushtrojë presion mbi Izraelin dhe kombet që mbështesin sulmet e tij në Rripin e Gazës, ku më shumë se 30 mijë palestinezë janë vrarë në pesë muaj, raporton Anadolu.

“Ne po përpiqemi vazhdimisht të ushtrojmë presion mbi Izraelin dhe vendet që mbështesin sulmet e tij brutale”, tha Fidan në fjalën e tij hapëse në panelin e diskutimit të Grupit të Kontaktit të Gazës në Forumin e Diplomacisë në Antalya. Ministri i Jashtëm palestinez Riyad al Maliki dhe ministri i jashtëm egjiptian Sameh Shoukry morën pjesë në panelin e organizuar nga Fidani.

Për shkak të përpjekjeve të grupit, tha ai, mbështetja për sigurimin e një armëpushimi dhe nevoja për të rritur ndihmën humanitare për njerëzit në enklavën e rrethuar u rrit gradualisht.

Ai tha se bota islame për shumë vite ka pritur që të tjerët t’i zgjidhin problemet e saj, duke e dënuar këtë situatë.

“Tani ne po e marrim këtë çështje në duart tona. Ne me të vërtetë po e marrim këtë detyrë me një përgjegjësi rajonale. Grupi i Kontaktit të Gazës është në fakt rezultat i një mendimi të tillë, i caktuar në Samitin e përbashkët OBI-Liga Arabe për të marrë përgjegjësinë për luftën e vazhdueshme në Palestinë, si dhe po angazhohet për të”, tha Fidan.

Grupi i kontaktit u krijua në një samit të përbashkët të Organizatës së Bashkëpunimit Islamik dhe Ligës Arabe në Arabinë Saudite në nëntor për të ndaluar konfliktin në Gaza dhe për të ndihmuar në arritjen e paqes së qëndrueshme. Ai përfshin zyrtarë nga Türkiye, Jordania, Katari, Egjipti, Arabia Saudite, Indonezia, Nigeria dhe Palestina.

“Ndonjëherë ne (Grupi i Kontaktit të Gazës) kemi punuar kolektivisht. Ndonjëherë kemi punuar me një ndarje të punës. Mes nesh kemi adresuar çështje të ndryshme duke ndarë punën”, tha Fidan, duke shtuar: “Ky grup është në fakt një tregues i solidaritetit të botës muslimane me Palestinën”.

Lufta aktuale nuk ofron siguri për Izraelin

Fidan kundërshtoi argumentin se lufta izraelite në Gaza, e cila filloi pas inkursionit të 7 tetorit nga grupi palestinez Hamas, i ofron siguri Izraelit.

“Ne përpiqemi të shprehim se kjo nuk është e vërtetë. Si grup kontakti, ne kemi theksuar se palestinezët aktualisht kanë nevojë për siguri dhe vetëmbrojtje më shumë se kushdo tjetër”, tha ai.

Fidan tha se thirrjet ndërkombëtare për një armëpushim dhe thirrjet për një zgjidhje me dy shtete nuk kanë ndikim mbi Izraelin.

“Nëse një vend tjetër do të kishte kryer një krim të tillë, sigurisht që do të përballej me të gjitha llojet e sanksioneve”, tha ai, duke shtuar:

“Fatkeqësisht, ne nuk mund të parandalojmë gjakderdhjen vetëm në Gaza, sepse sistemet politike janë të përqendruara të qëndrojnë të verbër, ata nuk duan t’i hapin sytë fare, ose disa vende kanë barrë nga e kaluara në lidhje me hebrenjtë, dhe për këtë arsye nuk mund të hyjnë në këtë çështje”.

Kryediplomati turk tha se “kthimi në kufijtë e vitit 1967 është i rëndësishëm. Vetëm atëherë populli izraelit do të arrijë vërtet siguri të qëndrueshme”.

MARKETING