Dy grante prej rreth një milion euro për arsim profesional në mjekësi, IT, profesionin makinerik dhe elektrik

Dy grante prej rreth një milion euro për arsim profesional në mjekësi, IT, profesionin makinerik dhe elektrik

Dy grante për arsim profesional dhe trajnime në fushën e shkencave mjekësore, IT, industrinë makinerike dhe elektrike, të vlefshme rreth një milion euro, u janë ndarë sot dy konsorciumeve, të formuara nga institucione të arsimit të lartë dhe kompani. Grantet do të përdoren për furnizime të pajisjeve dhe mbindërtim i infrastrukturës në institucionet e larta arsimore për zbatim më efikas të arsimit dual.

Mjetet do të ndahen në kuadër të Fondit rajonal për sfida.

Siç vlerësoi drejtori ekzekutiv i Odës ekonomike, Antoni Peshev në konsorciume ka shumë kompani që do të thotë se ata kanë fituar të mendojnë në mënyrë konstruktive, ndërsa një pjesë e madhe e pjesëmarrësve që kalojnë përmes procesit të arsimit dual, gjejnë punë menjëherë pas përfundimit të shkollës.

Dalë ngadalë, theksoi Peshev, se komapnitë nuk duhet të rrëmbejnë vetë, por duhet të punojnë së bashku për të profilizuar fuqinë e re punëtore.

“Dy grante në vlerë prej rreth një milion euro janë ndarë sot për dy konsorciume. Shumë kompani dhe sisteme arsimore janë të përfshira. Dalëngadalë kemi mësuar se kompanitë nuk duhet të rrëmbejnë vetëm për vete, por se duhet të punojnë në mënyrë konstruktive, së bashku, rreth profilizimit të fuqisë së re punëtore. Kështu mund të mblidhen para. Vitin e kaluar kemi pasur tetë projekte që kanë marrë grante, këtë vit janë dy, kam besim se trendi nuk do të jetë kaq negativ dhe se do të jetë një motiv vitin e ardhshëm që të jemi më konstruktiv dhe të mendojmë se çfarë të ofrojmë në mënyrë që të vazhdojnë të përdorin këto fonde. Lajm i mirë, është mirë që të gjithë të mendojnë në atë drejtim – shkollat ​​të bëhen vend i mirë për të rinjtë dhe ata të prodhojnë kuadro të përgatitur”, tha Peshev pas ndarjes së granteve.

Edukimi i dyfishtë, shtoi ai, është si një ortek, filloi si një gungë e vogël bore, ndërsa tani ka përmasa të mëdha.

“Po pse të mos jetë një ortek i vërtetë, që arsimi ynë të përshtatet me nevojat e industrisë. Do të ishte një kombinim “vin-vin”. Studentët kënaqen më shumë kur fitojnë njohuri praktike përmes edukimit teorik, veçanërisht kur bëhet fjalë për teknologjitë që mund t’i shohin drejtpërdrejt për herë të parë, jo vetëm në video apo materiale propagandistike”, theksoi Peshev.

 

MARKETING