Bie ndjeshëm çmimi i gazit në Europë: Dimri i butë “po ruan” rezervat!

Bie ndjeshëm çmimi i gazit në Europë: Dimri i butë “po ruan” rezervat!

Dimri i butë u kthye në shpëtimtarin e situatës këtë dimër për europianët; falë motit më të ngrohtë se zakonisht, vendet e kontinentit të vjetër kanë pasur mundësi të konsumojnë më pak gaz nga rezervat që ishin krijuar në pritje të ndërprerjes së furnizimit nga Rusia, e cila ishte furnizuesi kryesor i Evropës me gaz natyror përpara fillimit të luftës në Ukrainë.

Kjo ka bërë që çmimet europiane të gazit natyror me shumicë ranë të bien në nivelin e tyre më të ulët që nga fillimi i sulmit të Rusisë ndaj Ukrainës, që i çoi ato në një shifra rekord vitin e kaluar.

Kuptimi i gazit natyror arriti në nivel rekord 364 dollarë për megavat-orë në gusht të vitit të kaluar. Por çmimet kanë rënë që atëherë, duke arritur në 77 dollarë për negavat-orë të hënën, një shifër 50 për qind më e ulët krahasuar me një muaj më parë dhe çmimi më i ulët që nga 21 shkurti i vitit 2022, tre ditë përpara fillimit të agresionit rus në Ukrainë.
Eksportet e gazit nga gjigandi rus i energjisë Gazprom drejt Bashkimit Evropian dhe Zvicrës ranë me 55% vitin e kaluar, thanë drejtuesit e kompanisë. Europa ishte më parë tregu kryesor i eksportit për Gazprom-in, por furnizimet janë ulur në mënyrë drastike për shkak të sanksioneve të lidhura me agresionin rus ndaj vendit fqinj.

Vendet evropiane mbushën depozitat e tyre me rezerva të gazit dhe nisën fushata për të nxitur konsumatorët të kursejnë energji gjatë dimrit. Nivelet e depozitave të rezervave evropiane ishin në nivel 83 për qind të hënën, duke pakësuar nevojën për të blerë më shumë gaz për momentin.

MARKETING

UniConverter_20230519143422.gif