BE pranë marrëveshjes për prokurimin e përbashkët të municioneve për Ukrainën

BE pranë marrëveshjes për prokurimin e përbashkët të municioneve për Ukrainën

Ministrat e mbrojtjes të Evropës do të diskutojnë planet për të përshpejtuar furnizimin me municion 155 mm në Ukrainë, e cila po kërkon më shumë predha artilerie për të luftuar pushtimin e Rusisë dhe për të porositur më shumë municione së bashku.

Hanno Pevkur, ministri estonez i mbrojtjes – i cili ka udhëhequr një shtytje për BE-në për të porositur miliona predha – tha se ai besonte se ministrat do të arrinin një “konsensus politik” për të ndjekur prokurimin e përbashkët kur të takohen në Stokholm të mërkurën.

Por ai vuri në dukje se çështjet kryesore ishin ende për debat, të tilla si mënyra e pagesës për blerjet e përbashkëta.

Pevkur këmbënguli se anëtarët e BE-së nuk mund të mbështeten në fondet e akorduara tashmë për ndihmën ushtarake për Ukrainën.

“Ne kemi nevojë për një konsensus të qartë se duhet të ketë para të reja për këtë iniciativë,” i tha ai Reuters në një intervistë telefonike.

Të dyja palët në Ukrainë po gjuajnë mijëra predha artilerie çdo ditë, por Rusia mund të gjuajë mijëra të tjera për shkak të furnizimeve më të mëdha, thonë Kievi dhe aleatët e tij.

Ata kanë thënë gjithashtu se Ukraina po përdor predha më shpejt sesa mund t’i prodhojnë aleatët e saj.

Dërgimi i predhave në Ukrainë gjithashtu ka varfëruar keq rezervat e aleatëve të Kievit, sipas zyrtarëve, megjithëse nivelet e sakta janë sekrete.