98% e evropianëve thithin ajër toksik, e zbulon raporti

98% e evropianëve thithin ajër toksik, e zbulon raporti

Një raport i The Guardian ka zbardhur një të vërtetë të tmerrshme. Në Evropë, pothuajse të gjithë ne thithim ajër toksik dhe ky është realiteti makth me të cilin do të përballemi gjithnjë e më shumë në vitet e ardhshme.

Analiza e bërë nga The Guardian na sjell përballë një “krize serioze të shëndetit publik” në Evropë, sipas së cilës nivele të rrezikshme të ndotjes së ajrit regjistrohen pothuajse në të gjitha rajonet e kontinentit.

Vendi më i goditur në Evropë është Maqedonia e Veriut. Pothuajse dy të tretat e njerëzve në të gjithë vendin jetojnë në zona me më shumë se katër herë më shumë se udhëzimet e OBSH-së për PM2.5, ndërsa katër zona u zbuluan se kanë ndotje të ajrit pothuajse gjashtë herë më shumë se shifra, përfshirë kryeqytetin e saj, Shkupin.

Evropa Lindore është dukshëm më rëndë se Evropa Perëndimore, përveç Italisë, ku më shumë se një e treta e atyre që jetojnë në luginën e Po dhe zonat përreth në veri të vendit thithin ajër që është katër herë më i lartë se shifra e OBSH-së për grimcat më të rrezikshme të ajrit.

The Guardian punoi me ekspertë të ndotjes për të prodhuar një hartë interaktive që zbulonte zonat më të goditura në kontinent. Matjet i referohen PM2.5, grimcat e vogla të ajrit të prodhuara kryesisht nga djegia e lëndëve djegëse fosile, disa prej të cilave mund të kalojnë përmes mushkërive dhe në qarkullimin e gjakut, duke prekur pothuajse çdo organ në trup. Udhëzimet aktuale të OBSH-së thonë se përqendrimet mesatare vjetore të PM2.5 nuk duhet të kalojnë 5 mikrogramë për metër kub (µg/m 3 ). Analiza e re zbuloi se vetëm 2% e popullsisë së Evropës jeton në zona brenda këtij kufiri. Ekspertët thonë se ndotja PM2.5 shkakton rreth 400,000 vdekje në vit në të gjithë kontinentin.

MARKETING