UNICEF jep alarmin: 91% e fëmijëve emigrantë janë 11 vjeç

UNICEF jep alarmin: 91% e fëmijëve emigrantë janë 11 vjeç

91% e fëmijëve në emigracion janë njëmbëdhjetë vjeç. Në këtë përfundim ka dalë një raport i UNICEF- it “Child Alert” për migrimin e fëmijëve, sipas të cilit janë gjithnjë më të vegjëlit ata që lëvizin. Më të rinjtë po migrojnë në një numër rekord veçanërisht në Amerikën Latine, Karaibe dhe Afrikën Sub-Sahariane, ku përbëjnë 25% të popullsisë migrante, nga 19% që ishte në 2019.

Një numër rekord fëmijësh po lëvizin nëpër tre rrugë kryesore migracioni në Amerikën Latine dhe Karaibe: përmes xhunglës Darie’n midis Kolumbisë dhe Panamasë, migrimi jashtë nga Amerika e Jugut dhe në pikat kryesore të tranzitit në Amerikën Qendrore veriore dhe Meksikë.

Natyra e migrimit në Amerikën Latine dhe rajonin e Karaibeve ka ndryshuar në mënyrë dramatike gjatë dekadës së fundit.

“Dhuna e bandave, paqëndrueshmëria, varfëria dhe ngjarjet e lidhura me klimën po ndikojnë në mënyrë alarmante rajonin dhe po shtyjnë gjithnjë e më shumë fëmijë të ikin nga shtëpitë e tyre”, tha drejtori i UNICEF-it për Amerikën Latine dhe Karaibe, Garry Conille, duke shpjeguar se “gjithnjë e më shumë fëmijë po migrojnë në mosha më të reja, shpesh vetëm dhe që vijnë nga vende të ndryshme të origjinës, duke përfshirë nga Afrika dhe Azia.

“Ndërsa udhëtojnë nëpër disa vende dhe ndonjëherë në të gjithë rajonin, sëmundja dhe lëndimi, ndarja e familjes dhe abuzimi mund të pengojnë udhëtimin e tyre dhe edhe nëse arrijnë në destinacionin e tyre, e ardhmja e tyre shpesh mbetet në rrezik,” shtoi Conille.

Të paktën 29,000 fëmijë bënë kalimin e rrezikshëm të Darie’n në vitin 2021. Rreth 40,000 fëmijë kaluan në vitin 2022 dhe më shumë se 60,000 kaluan xhunglën Darie’n në tetë muajt e parë të 2023, gjysma e tyre të moshës nën pesë, duke e bërë atë vitin me numrin më të madh të kalimeve të fëmijëve në histori.

Ndërkohë, është rritur edhe numri i fëmijëve refugjatë dhe emigrantë të kapur në kufirin jugor të SHBA. Në vitin 2021 u regjistruan më shumë se 149 mijë kalime të miturve dhe më shumë se 155 mijë në vitin 2022. Sipas CBP, në shtatë muajt e parë të 2023 më shumë se 83 mijë fëmijë kanë hyrë në vend.

“Shkalla e paprecedentë e krizës së migrimit të fëmijëve në Amerikën Latine dhe Karaibe kërkon urgjentisht një përgjigje më të fortë humanitare dhe zgjerimin e rrugëve të sigurta dhe të rregullta të migrimit për fëmijët dhe familjet për të ndihmuar në mbrojtjen e të drejtave dhe të ardhmes së tyre, pavarësisht nga origjina e tyre”, përfundoi Conille. /a2news/

MARKETING

UniConverter_20230519143422.gif