SHBA-ja do të ndërtojë një bombë bërthamore 24 herë më të fuqishme se ajo që u hodh në Hiroshimë

SHBA-ja do të ndërtojë një bombë bërthamore 24 herë më të fuqishme se ajo që u hodh në Hiroshimë

Departamenti amerikan i Mbrojtjes njoftoi kërkimin e tij për një bombë bërthamore që do të jetë 24 herë më e fuqishme se një nga bombat e hedhura në Japoni gjatë Luftës së Dytë Botërore.

Pentagoni po kërkon miratimin dhe financimin nga Kongresi për të prodhuar një variant modern të bombës së gravitetit bërthamor B61, që do të emërtohet “B61-13”, sipas një njoftimi për shtyp nga Departamenti i Mbrojtjes (DoD), transmeton Telegrafi.

“Njoftimi i sotëm reflekton një mjedis të ndryshueshëm të sigurisë dhe kërcënime në rritje nga kundërshtarët e mundshëm”, tha në njoftim Ndihmës Sekretari i Mbrojtjes për Politikat Hapësinore, John Plumb.

“Shtetet e Bashkuara kanë përgjegjësinë të vazhdojnë të vlerësojnë dhe të vënë në dispozicion aftësitë që na nevojiten për të penguar në mënyrë të besueshme dhe, nëse është e nevojshme, për t’iu përgjigjur sulmeve strategjike dhe për të siguruar aleatët tanë”.

Një fletë faktesh e përfshirë në njoftim, tha se B61-13 do të ketë një rendiment të ngjashëm me B61-7, i cili sipas një raporti të Defense News, ka një rendiment maksimal prej 360 kilotonësh.

Ngarkesa është 24 herë më e madhe se bomba e hedhur në Hiroshimë, Japoni, gjatë Luftës së Dytë Botërore, e cila ishte rreth 15 kiloton. B61-13 do të ishte gjithashtu rreth 14 herë më i madh se bomba e hedhur në Nagasaki, e cila ishte 25 kiloton.

Sipas të dhënave, bomba e re e fuqishme gjithashtu “do të përfshijë veçoritë moderne të sigurisë, sigurisë dhe saktësisë së B61-12”.

Njoftimi vjen mes tensioneve në rritje anembanë globit, ku SHBA ka kryer një eksperiment me eksploziv të lartë në një vend testimi bërthamor në Nevada në fillim të muajit tetor. /Telegrafi/

 

MARKETING