Rusia kërcënon Danimarkën me hakmarrje nëse bllokon anijet ruse në ngushticat e Baltikut

Rusia kërcënon Danimarkën me hakmarrje nëse bllokon anijet ruse në ngushticat e Baltikut

Rusia ka deklaruar se çdo veprim i Danimarkës për të kufizuar lirinë e lundrimit të anijeve ruse në ngushticat e Balltikut do të shihet si një akt armiqësor dhe do të sjellë hakmarrje.

Danimarka ka hedhur poshtë sugjerimet se do të fillojë të kontrollojë cisternat ruse që lëvizin nëpër ujërat e saj për të përcaktuar nëse ata kanë dokumentacionin e duhur.

Vendi i lejon anijet që drejtojnë Rusinë të përdorin ujërat e saj për shkak të një traktati të gjatë të lirisë së lundrimit, megjithëse forcat e armatosura të vendit kanë thënë se është një procedurë standarde për t’i gjurmuar ato.

Ngushticat Baltike – të vetmet dalje natyrore nga deti Baltik në Atlantikun e Veriut – janë jashtëzakonisht të vështira për t’u lundruar dhe autoritetet ndërkombëtare detare rekomandojnë fuqimisht përdorimin e pilotëve me njohuri të specializuara lokale.

Megjithatë, besohet se më shumë se 20 cisterna – të ashtuquajturat anije hije – që transportojnë naftë ruse, por me pronësi të panjohur, kanë refuzuar ofertat për të përdorur pilotët danezë që nga fillimi i vitit 2024.

 

MARKETING