Norma më e ulët në më shumë se një vit, inflacioni në SHBA bie në 6.5% pas rënies së çmimeve

Norma më e ulët në më shumë se një vit, inflacioni në SHBA bie në 6.5% pas rënies së çmimeve

Një rënie e mprehtë e çmimeve të energjisë, veçanërisht e benzinës, po ndihmon në lehtësimin e presioneve të kostos së jetesës në SHBA.

Inflacioni amerikan ishte 6.5% gjatë 12 muajve deri në fund të dhjetorit, nga 7.1% në nëntor, tha Departamenti i Punës i SHBA.

Kjo ishte rritja më e vogël në më shumë se një vit dhe shënoi muajin e gjashtë radhazi që ritmi ra.

Disa artikuj si portokallet dhe bananet madje panë rënie të plotë të çmimeve në dhjetor krahasuar me nëntorin.

 

Në përgjithësi, çmimet ranë me 0.1% gjatë muajit, të nxitura nga rënia e çmimit të benzinës.

Në fjalët e së enjtes, presidenti Joe Biden festoi raportin.

“Ne po ecim qartazi në drejtimin e duhur,” tha ai. “E gjithë kjo përbën një pushim të vërtetë për konsumatorët, më shumë hapësirë ​​për frymëmarrje për familjet.”

Por disa analistë paralajmëruan se lehtësimi i çmimeve nuk po përhapej nga energjia në artikuj të tjerë aq shpejt sa shpresohej.

Çmimet e veshjeve, për shembull, u rritën 0.5% nga nëntori në dhjetor dhe u rritën me 2.9% krahasuar me një vit më parë.

“Deflacioni i mallrave nuk po zgjerohet aq shpejt sa prisnim,” shkroi Paul Alsworth, kryeekonomist i Amerikës së Veriut për Capital Economics.

 

MARKETING