Një burrë në Holandë kishte Covid për 613 ditë: U gjetën mbi 50 mutacione të virusit

Një burrë në Holandë kishte Covid për 613 ditë: U gjetën mbi 50 mutacione të virusit

Shkencëtarët në Holandë kanë raportuar një infeksion jashtëzakonisht të gjatë me COVID-19 në një burrë që vdiq vitin e kaluar pasi ishte pozitiv me virusin për 613 ditë, dhe paralajmëruan për rrezikun që pacientë të tillë mund të zhvillojnë mutacione të rrezikshme të virusit, agjensia gjermane e lajmeve. njofton DPA.

Një burrë i moshuar, i cili ishte i dobësuar nga sëmundje të tjera, u shtrua në një spital në Amsterdam në shkurt 2022 me një infeksion COVID-19, thuhet në deklaratë.
Ai ishte vazhdimisht pozitiv për koronavirusin deri në vdekjen e tij në tetor 2023 – gjithsej 613 ditë.

Janë raportuar më parë raste të tjera të infeksioneve shumë të gjata te njerëzit, sistemi imunitar i të cilëve nuk mund të luftonte me sukses koronavirusin.

Shkencëtarët e udhëhequr nga Magda Verhouwe nga Universiteti i Amsterdamit planifikojnë të prezantojnë rezultatet në Kongresin e Shoqatës Evropiane për Mikrobiologjinë Klinike dhe Sëmundjet Infektive në Barcelonë nga 27 deri më 30 prill.

Rasti është gjithashtu interesant për shkencëtarët sepse koronavirusi mund të pësojë mutacion veçanërisht të fuqishëm te njerëzit e infektuar për një kohë kaq të gjatë. Kjo fsheh rrezikun e shfaqjes së varianteve të virusit që mund të kapërcejnë më lehtë sistemin imunitar të njerëzve të shëndetshëm.

Shkencëtarët holandezë morën vazhdimisht mostra nga njeriu për të analizuar materialin gjenetik të koronavirusit.

Ata gjetën gjithsej më shumë se 50 mutacione në krahasim me variantin BA.1 omicron që qarkullonte në atë kohë, duke përfshirë ato që do të lejonin virusin të shmangte mbrojtjen imune të trupit të njeriut.

Vetëm 21 ditë pasi burri mori ilaçin anti-koronavirus, virusi tregoi shenja rezistence ndaj tij.

Burri përfundimisht vdiq për shkak të një shpërthimi të një prej sëmundjeve të mëparshme nga të cilat vuante.

Me sa dihet, ai nuk ka infektuar askënd me versionet e mutuara të koronavirusit SARS-CoV-2 që u zhvilluan tek ai.

Ky rast “thekson rrezikun e shfaqjes në pacientët me imunitet të kompromentuar të varianteve të reja të SARS-CoV-2 që shmangin sistemin imunitar”, thanë shkencëtarët në një njoftim për shtyp.

Një zhvillim i tillë i virusit te një pacient mund të çojë në shfaqjen e varianteve unike, paralajmërojnë ata dhe theksojnë se është e rëndësishme të monitorohet me kujdes zhvillimi i koronavirusit tek njerëzit me imunitet të dobësuar.

Ekziston rreziku që këto variante, të cilat janë më rezistente ndaj mbrojtjeve të ofruara nga sistemi imunitar i njerëzve të shëndetshëm, mund të shfaqen dhe të përhapen në komunitet, shtuan shkencëtarët.

MARKETING