Macron: Evropa mund të vdesë, duhet të tregojmë që nuk jemi vasal i Shteteve të Bashkuara

Macron: Evropa mund të vdesë, duhet të tregojmë që nuk jemi vasal i Shteteve të Bashkuara

Presidenti francez Emmanuel Macron bëri thirrje të enjten për mbrojtje më të fortë dhe më të integruar evropiane, dhe tha se kontinenti nuk duhet të bëhet një vasal i Shteteve të Bashkuara, pasi ai përshkroi vizionin e tij për një Bashkim Evropian më të sigurt në skenën globale, shkruan Reuters.

Me vetëm tre vjet të mbetur nga mandati i tij i dytë dhe i fundit në detyrë, dhe pasi humbi shumicën e tij parlamentare në 2022, Macron, 46 vjeç, dëshiron t’u tregojë kritikëve të tij se ruan energjinë dhe mendimin e freskët që e ndihmuan ta shtynte atë në presidencë në vitin 2017 dhe se nuk është bërë prijës i çalë.

“Ekziston rreziku që Evropa jonë të vdesë. Ne nuk jemi të pajisur për t’u përballur me rreziqet”, tha Macron në fjalimin e tij në Universitetin e Sorbonës në Paris, duke paralajmëruar se presionet ushtarake, ekonomike dhe të tjera mund të dobësojnë dhe copëtojnë BE-në prej 27-vendesh.

Macron tha se Rusia nuk duhet të lejohet të fitojë në Ukrainë dhe bëri thirrje për një rritje të kapacitetit të sigurisë kibernetike të Evropës, lidhje më të ngushta të mbrojtjes me Britaninë pas Brexit dhe krijimin e një akademie evropiane për të trajnuar personelin ushtarak të rangut të lartë.

“Nuk ka mbrojtje pa një industri të mbrojtjes… ne kemi pasur dekada nën-investime”, tha ai, duke shtuar se evropianët duhet t’i japin përparësi blerjes së pajisjeve ushtarake evropiane.

“Ne duhet të prodhojmë më shumë, duhet të prodhojmë më shpejt dhe duhet të prodhojmë si evropianë”, tha Macron.

Evropa “duhet të tregojë se nuk është kurrë një vasal i Shteteve të Bashkuara dhe se di gjithashtu të flasë me të gjitha rajonet e tjera të botës”, theksoi presidenti francez.

Macron ka bërë thirrje prej kohësh për “autonomi strategjike” evropiane që përfshin më pak mbështetje në Shtetet e Bashkuara, një qëndrim që ka fituar rezonancë më të madhe përballë ofertës së ripërtërirë të Donald Trump për Shtëpinë e Bardhë. Trump ka akuzuar shpesh Evropën për ngarkim të lirë të mbrojtjes në kurriz të Shteteve të Bashkuara.

Megjithatë, shumë zyrtarë të BE-së besojnë se aktualisht nuk ka asnjë alternativë të besueshme ndaj ombrellës ushtarake të SHBA-së dhe disa dyshojnë se Macron po shtyn interesat industriale franceze.

MARKETING