Ky shtet i SHBA miraton projektligjin e ekzekutimit me pushkatim

Ky shtet i SHBA miraton projektligjin e ekzekutimit me pushkatim

Idaho është gati të lejojë skuadrat e pushkatimit të ekzekutojnë të burgosurit e dënuar kur shteti nuk mund të marrë drogë me injeksion vdekjeprurës, sipas një projektligji që Legjislativi miratoi të hënën me një shumicë të provave të vetos.

Skuadrat e pushkatimit do të përdoren vetëm nëse shteti nuk mund të marrë barnat e nevojshme për injeksione vdekjeprurëse dhe nëse një të dënuari me vdekje tashmë i është shtyrë disa herë ekzekutimi i tij i planifikuar për shkak të mungesës së drogës.

Idaho më parë kishte një opsion të skuadrës së pushkatimit në libra, por nuk e ka përdorur kurrë atë. Opsioni u hoq nga ligji i shtetit në 2009 pasi Gjykata e Lartë e SHBA miratoi një metodë të injektimit vdekjeprurës që përdorej zakonisht në atë kohë.

Vetëm Mississippi, Utah, Oklahoma dhe Karolina e Jugut kanë aktualisht ligje që lejojnë skuadrat e pushkatimit nëse metodat e tjera të ekzekutimit nuk janë të disponueshme, sipas Qendrës së Informacionit të Dënimit me Vdekje. Një gjykatës ka vënë në pritje ligjin e Karolinës së Jugut derisa të zgjidhet një padi që sfidon metodën.

Guvernatori Brad Little, një republikan, ka shprehur mbështetjen e tij për dënimin me vdekje, por në përgjithësi nuk komenton legjislacionin përpara se të nënshkruajë ose të vërë veton ndaj tij.

Senatori Doug Ricks, një republikan që bashkë-sponsorizoi projektligjin, u tha senatorëve të tij të hënën se vështirësia e shtetit në gjetjen e barnave me injeksion vdekjeprurës mund të vazhdojë “pafundësisht” dhe se ai beson se vdekja nga skuadra e pushkatimit është “humane”.

“Kjo është një çështje e sundimit të ligjit, sistemi ynë kriminal duhet të funksionojë dhe ndëshkimet duhet të zbatohen,” tha Ricks.

Por senatori Dan Foreman, gjithashtu një republikan, tha se ekzekutimet nga skuadra e pushkatimit do të traumatizonin njerëzit që i kryejnë ato, njerëzit që i dëshmojnë dhe njerëzit që pastrojnë më pas.

“Kam parë pasojat e të shtënave dhe është psikologjikisht e dëmshme për këdo që e dëshmon atë,” tha Foreman. “Përdorimi i skuadrës së pushkatimit është, për mendimin tim, nën dinjitetin e shtetit të Idaho.”

Projektligji filloi nga Republikani Bruce Skaug, i nxitur pjesërisht nga paaftësia e shtetit për të ekzekutuar Gerald Pizzuto Jr në fund të vitit të kaluar. Pizzuto, i cili tani ka kancer terminal dhe sëmundje të tjera, ka kaluar më shumë se tre dekada në dënim me vdekje për rolin e tij në vrasjen e dy kërkuesve të arit në vitin 1985.

Departamenti i Korrigjimit i Idahos vlerëson se do të kushtojë rreth 750,000 dollarë për të ndërtuar ose rinovuar një dhomë vdekjeje për ekzekutimet e skuadrës së pushkatimit.

Drejtori i Departamentit të Korrigjimit të Idahos, Jeff Tewalt vitin e kaluar u tha ligjvënësve se ka të ngjarë të ketë po aq sfida ligjore për ekzekutimet e planifikuara të skuadrave të pushkatimit, sa ka edhe për injeksionet vdekjeprurëse. Në atë kohë, ai tha se do të hezitonte t’u kërkonte punonjësve të tij të merrnin pjesë në një skuadër pushkatimi.

“Unë si drejtor i Departamentit të Korrigjimit të Idahos nuk e ndjej detyrimin për t’i kërkuar stafit tim ta bëjë këtë,” tha Tewalt.

Të dy Tewalt dhe ish-bashkëpunëtori i tij Kevin Kempf luajtën një rol kyç në marrjen e barnave të përdorura në ekzekutimin e vitit 2012 të Richard Albert Leavitt, duke fluturuar në Tacoma, Uashington, me më shumë se 15,000 dollarë para në dorë për t’i blerë ato nga një farmacist. Udhëtimi u mbajt i fshehtë me kujdes nga departamenti, por u zbulua në dokumentet e gjykatës pasi profesoresha e Universitetit të Idahos, Aliza Cover, paditi për informacionin sipas një akti të të dhënave publike.

Kempf u promovua për të udhëhequr Departamentin e Korrigjimit të Idahos dy vjet më vonë, por tani është drejtor ekzekutiv i Shoqatës së Drejtuesve Korrektues. Ai tha se procesi i ekzekutimit është gjithmonë sfidues për të gjithë të përfshirët, duke përfshirë anëtarët e familjeve të viktimave. Këto sfida mund të përforcohen në ekzekutimet në skuadrën e pushkatimit, tha ai.

“Më duhet të them në të njëjtën kohë, mendimet e mia shkojnë te anëtarët e stafit që mund të duhet të kryejnë diçka, sipas ligjit, që duket si të vrasësh dikë,” i tha Kempf AP gjatë një interviste telefonike në fillim të këtij muaji. “Kjo nuk është asgjë që unë do të supozoja se çdo drejtor korrektues do ta merrte lehtë, duke i kërkuar dikujt që ta urdhërojë dikë ta bëjë këtë.

MARKETING

UniConverter_20230519143422.gif