Cilat vende evropiane hanë më shumë akullore?

Cilat vende evropiane hanë më shumë akullore?

Ndërsa Evropa vazhdon të përballet me valët e të nxehtit të verës, prodhimi dhe konsumi i akullores në kontinent po rritet, sipas të dhënave më të fundit.

Sipas mediave të huaja, përcjell Telegrafi, shtetet anëtare të Bashkimit Evropian prodhuan 3.2 miliardë litra akullore në vitin 2022 me një vlerë totale mbi 6 miliardë euro, sipas të dhënave të Eurostat.

Kjo përbën një rritje prej 5% krahasuar me vitin 2021.

Gjatë të njëjtës periudhë, rreth 250 milionë kilogramë akullore u eksportuan jashtë BE-së, një rënie prej 2% krahasuar me shifrat e disponueshme më parë.

Rënia e shifrave të eksportit, pavarësisht rritjes së prodhimit, lë të kuptohet se evropianët përdorin akulloret për të mposhtur vapën.

Përveç verërave më të nxehta, shifrat pasqyrojnë dashurinë e evropianëve për ëmbëlsirat e ngrira.

Rritja e konsumit të akullores korrespondon gjithashtu me urbanizimin e shpejtë të kontinentit dhe përmirësimet në teknologjinë e qumështit, sipas firmës kërkimore të tregut Research and Markets.

“Luga e madhe” gjermane

Gjermania prodhoi 620 milionë litra akullore në vitin 2022, duke përbërë pothuajse një të pestën e prodhimit total vjetor dhe duke përmirësuar shifrat e vitit 2021 prej 614 milionë litrash.

Vendet e Evropës Jugore, Franca dhe Italia, pasuan shifrat e prodhimit të Gjermanisë me 591 dhe 571 milionë litra prodhim.

Akullorja gjermane ishte më e lira, mesatarisht 1.5 euro për litër, e ndjekur nga Franca dhe Italia.

Austria, e cila prodhonte afro dy milionë litra akullore, kishte akulloren më të shtrenjtë të kontinentit me 7 euro për litër – më shumë se katër herë më shumë se fqinjët gjermanë.

Franca, vendi eksportues

Vendet e BE-së eksportuan 250 milionë kilogramë akullore në vendet jo-evropiane në vitin 2022, ndërsa importuan 61 milionë kilogramë.

Franca kryesoi grafikët e eksporteve me 53 milionë kilogramë të eksportuar jashtë BE-së, përpara Holandës, Italisë, Gjermanisë dhe Belgjikës.

Tregu i tregtisë së akullores në Francë ishte deri tani më i madhi, i ndjekur nga Irlanda dhe Gjermania.

Por cilat vende konsumojnë më shumë akullore?

Belgët blejnë më shumë se 16 kilogramë akullore për frymë – më së shumti në kontinent, sipas shifrave të vitit 2020.

Vetëm Portugalia dhe Polonia ishin afër shitjes për frymë të akullores në Belgjikë me përkatësisht 14.18 dhe 13.6 kilogramë.

Vendet nordike kanë ndërtuar gjithashtu një reputacion si adhuruesit më të mëdhenj të akullores me kalimin e kohës, me Suedinë, Danimarkën, Norvegjinë dhe Finlandën ndër blerësit më të lartë për frymë.

MARKETING