Bombat dhe minat e pashpërthyera kërcënojnë prodhimin bujqësor në Ukrainë

Bombat dhe minat e pashpërthyera kërcënojnë prodhimin bujqësor në Ukrainë

Bombat e pashpërthyera, predha dhe minat tokësore të shpërndara në të gjithë Ukrainën jo vetëm që kërcënojnë jetën e banorëve, por mund të kërcënojnë bujqësinë për shumë vite, ka paralajmëruar Kryqi i Kuq.

Komiteti Ndërkombëtar i Kryqit të Kuq theksoi se të gjitha këto miniera dhe bomba mund të kenë pasoja të rënda për bujqësinë, një sektor me rëndësi kritike për ekonominë e Ukrainës.

“Fermerët shumë shpesh përballen me një zgjedhje të pamundur. Çdo ditë, ata duhet të vendosin nëse do të rrezikojnë jetën e tyre për të kultivuar tokën e tyre ose rrezikojnë të humbasin të ardhurat e tyre dhe mjetet financiare për të mbështetur familjen e tyre,” tha Andrew Duncan, kreu i agjencisë së KNKK-së në Ukrainë, kapitali përgjegjës për ndotjen e tokës me armë.

Duncan vuri në dukje, se kjo ndotje vazhdon me një shkallë më të lartë se ajo e “pastrimit” të tokës.

Përveç kërcënimit të menjëhershëm, KNKK përshkroi gjithashtu problemet që mund të lindin në afat të gjatë, pasi burime të rëndësishme do të duhej të mobilizoheshin për të kryer inspektimet e duhura të zonave të prekura dhe më pas të fillonte çminimi. “Sipërfaqe të mëdha të tokës së punueshme mund të bëhen të padobishme për shumë vite,” tha Komisioni.

Kjo situatë është alarmante jo vetëm në nivel kombëtar, por edhe në nivel ndërkombëtar, pasi Ukraina është një nga eksportuesit kryesorë të drithërave në planet.

“Tokat e pasura të Ukrainës janë kritike për furnizimin me grurë të përballueshëm që mund të ushqejnë njerëzit në shkallë globale”, vuri në dukje Duncan.

MARKETING

UniConverter_20230519143422.gif