Bëhet stacion i policisë shtëpia ku ka lindur Adolf Hitleri në Austri

Bëhet stacion i policisë shtëpia ku ka lindur Adolf Hitleri në Austri

Edhe pse Hitleri kaloi një kohë të shkurtër në vendlindjen e tij, ai ende tërheq simpatizantët nazistë nga e gjithë bota.

Shtëpia ku ka lindur Adolf Hitleri do të rimodelohet dhe puna do të fillojë më 2 tetor, njoftoi Ministria e Brendshme austriake, pavarësisht një dokumentari që pretendonte se kjo ishte pikërisht ajo që dëshironte diktatori i ndjerë nazist gjerman.

Pas disa vitesh grindje ligjore, qeveria vendosi ta kthejë shtëpinë në qytetin verior austriak të Braunaut, ku Hitleri lindi në vitin 1889, në një stacion policie me një qendër trajnimi për të drejtat e njeriut.

Në vitin 2016, autoritetet morën ndërtesën e rrënuar në kufirin me Gjermaninë në një përpjekje për të parandaluar që ajo të shndërrohej në një faltore neo-naziste.

Një betejë e ashpër ligjore mes shtetit dhe ish-pronarit përfundoi me shpronësim, raporton france24.

Por, regjisori austriak Günther Schweiger, i cili do të publikojë një dokumentar për shtëpinë në fund të gushtit, tha se qëllimet e ministrisë në lidhje me përdorimin e ardhshëm të shtëpisë “do të dyshohen gjithmonë se janë në përputhje me dëshirat e diktatorit”.

Schweiger citon si provë zbulimin e një artikulli të gazetës lokale të botuar më 10 maj të vitit 1939, ku thuhej se dëshira e Hitlerit ishte ta kthente objektin e lindjes në zyre për autoritetet e rrethit.

Kostoja e rinovimit të diskutueshëm të shtëpisë prej 800 metrash katrorë aktualisht vlerësohet në rreth 20 milionë euro dhe pritet të përfundojë deri në vitin 2025. Komisariati i policisë duhet të hapet zyrtarisht në vitin 2026.

Gjermania aneksoi Austrinë në vitin 1938, dhe megjithëse shumë nga mbështetësit kryesorë të Hitlerit ishin austriakë, historianët thonë se vendi i vogël alpin nuk ishte i shpejtë për të pranuar pjesën e përgjegjësisë për Holokaustin dhe mizoritë e tjera naziste para dhe gjatë Luftës së Dytë Botërore.

MARKETING